Категорія
Новини
Дата

В Україні цьогоріч закривається майже втричі менше компаній, ніж у 2021 році

За період із березня 2022-го по листопад 2023 року в Україні почали процес закриття 6482 компанії. Цьогоріч в середньому на місяць припиняють роботу 479 бізнесів. Це майже втричі менше, аніж за відповідний період 2021 року (1290 компаній). Про це повідомив сервіс Опендатабот.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • За звітний період 17% компаній потрапили під процедуру банкрутства, решта самостійно вирішили припинити свою діяльність. У 2021 році частка компаній-банкротів складала 5,1%.
  • Найбільше закривається бізнесів у Києві: 893 справи. На другому місці – Львівщина, де закрилось 526 компаній, на третьому – Дніпропетровщина, 479 бізнесів.
  • Найчастіше закриваються громадські організації (1068). Далі в переліку підприємства оптової торгівлі (826) та сфери сільського господарства (492).
В Україні цьогоріч закривається майже втричі менше компаній, ніж у 2021 році /Фото 1
В Україні цьогоріч закривається майже втричі менше компаній, ніж у 2021 році /Фото 2
В Україні цьогоріч закривається майже втричі менше компаній, ніж у 2021 році /Фото 3
Попередній слайд
Наступний слайд

Контекст

У листопаді бізнес другий місяць поспіль надав стримані оцінки поточних результатів своєї діяльності. Про це свідчить індекс очікувань ділової активності (ІОДА), який НБУ розраховує щомісяця. У листопаді 2023 року ІОДА залишився нижче нейтрального рівня (50 пунктів) і становив 49,1 порівняно з 49,6 у жовтні.

Негативно вплинули на очікування підприємців воєнні дії та їх наслідки, посилення безпекових ризиків, розрив логістичних ланцюгів, певне обмеження пропозиції електроенергії та її здорожчання для бізнесу, податкові зміни, звуження інвестиційного попиту, а також брак кваліфікованих працівників. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні