Slush /slush.org
Категорія
Інновації
Дата

Hardcore для тих, хто дійсно в темі. Чи є сенс їхати на IT-конференцію Slush, якщо вже був на Web Summit? Розповідає стартапер Сергій Шапіренко

Slush — міжнародна конференція для стартапів і технологій, яка щорічно проходить у Гельсінкі Фото slush.org

У листопаді пройшли дві великі IT-конференції: Web Summit і Slush. Їх часто порівнюють і запитують, чи є сенс їхати на Slush, якщо вже був на Web Summit? Slush є концентрованішим і більш цільовим місцем для стартапів, зазначає CEO та співзасновник стартапу Revisior Сергій Шапіренко. Яка між ними різниця

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

У колонці для Forbes Україна керівна партнерка компанії «Арсенал-Страхування» та засновниця стартапу Easy Peasy Insurtech Марина Авдєєва порівняла Web Summit із рок-концертом, але в IT-індустрії. Погоджуюся і додам, що WS – це ніби рок-концерт гурту Metallica чи Rammstein, на який прагнуть потрапити всі, навіть ті, хто слухав рок останній раз у шкільні роки. 

А ось Slush – це лише hardcore для тих, хто дійсно в темі, подія зосереджена на стартапах і цікавіша для інвесторів.

Кількісні та якісні показники Slush і Web Summit

За кількістю відвідувачів Slush у 5,5 разів менша за Web Summit. Звичайно, люті зими Гельсінкі, де проходить ця конференція, з коротким світловим днем комусь не такі комфортні, як теплий клімат Лісабону – незмінного місця проведення Web Summit – з приємним океанським бризом і вічними тусовками на Pink street.

Slush /slush.org

Центральний вхід на конференцію Slush Фото slush.org

Розглянемо цифри обох конференцій:

Відвідувачі. Slush: +13 000, Web Summit: +70 000.

Стартапи. Slush: +5000, Web Summit: 2608. 

Стартапи – це 40% аудиторії Slush, на відміну від WS, де їх лише 4%. Стартапів на Slush практично у два рази більше, ніж на Web Summit.

Інвестори. Slush: +3000, Web Summit: 906.

Інвестори – це кожен четвертий відвідувач Slush, на відміну від WS, де їх лише кожен 77-й. Інвесторів на Slush у три рази більше, ніж на Web Summit.

Впевнений, що інвестори ці цифри знають, а ось стартапи, напевно, не зовсім, бо чув різні версії: «Slush лише для hardware стартапів», «Тут лише місцеві…». 99% стартапів «помирають» протягом першого року заснування. І первістки наступного року знову будуть робити суб’єктивні висновки про Slush.

Щодо аудиторії: згідно з вказаними вище даними, на Slush 62% відвідувачів – це інвестори та стартапи, а на Web Summit їх лише 5%. Хто ж інші 95% відвідувачів WS? Скажу лише про Slush: тут немає такого скупчення суєтологів під виглядом «мамкиних інвесторів» і «тьолочок» у непристойному вигляді в пошуках пристойних кандидатів. 

Можливо, тому, що фінський клімат суворіший. А можливо, Slush вибрали правильний таргет, і її фаундери не роблять таких зашкварів, як колишній CEO Web Summit Педді Косгрейв?

IT-конференція Slush /slush.org

IT-конференція Slush Фото slush.org

Можливості для стартапів

На Slush проходять 300 різних side-events протягом тижня, а Slush 100 – найбажаніший конкурс стартапів у світі з призовим фондом в €1 млн. Founders Day – найбільша зустріч тільки для фаундерів у світі.

Стартап Revisior минулого року познайомився з можливостями при інкорпорації у Фінляндії через державну програму Business Finland. Вона передбачає надання грантів на розвиток, а при залученні інвестицій Фінляндія може надати кредит під дуже низький річний відсоток. Причому перші кілька років погашати потрібно буде лише відсоток, а вже потім – тіло кредиту. Це дає змогу стартапу зберегти частку в компанії. 

Протягом 2023 року ми зареєстрували там компанію, зробили певну домашню роботу та приїхали на Slush вже для пошуку інвесторів і партнерів. Це тема окремої колонки. Коли ми завершимо процес, поділюся всіма деталями.

CEO та співзасновник стартапу Revisior Сергій Шапіренко на конференції Slush /Revisior

CEO та співзасновник стартапу Revisior Сергій Шапіренко на конференції Slush Фото Revisior

Що втратив Web Summit та здобув Slush 2023

Через факап колишнього CEO Web Summit Педді Косгрейва з пропалестинськими заявами у соцмережах про війну між Ізраїлем та ХАМАСом конференція втратила великих гравців: Google, Amazon, Microsoft. Світові корпорації завжди пропонують цікаві можливості для стартапів: знижки, безкоштовні пакетні рішення, участь у корпоративних акселераціях. На Slush вони всі були та багато інших світових брендів. 

Зайти стартапу напряму у глобальну корпорацію та отримати доступ до її клієнтів практично неможливо. Найкращий спосіб – вхід через корпоративні акселератори. Revisior успішно цим скористався – подали заявки та пропітчилися BMW, Deloite і Zalando.

Україна вже вдруге була представлена на Slush, і досить потужно. Якщо минулого року більшість відвідувачів запитували: «Як ви?», то цього року чуєш запитання: «Що у вас за продукт?».

Дякуємо за можливості представляти Україну на міжнародних аренах Міністерству цифрової трансформації та Ukrainian Startup Fund. Вони виступають вікном у Європу для українських стартапів.

Варто згадати про відмінну організацію зі сторони компанії Advicera. Revisior є учасником багатьох міжнародних конференцій у складі українських делегації, тому є з чим порівняти. Стартапам компенсували дорогу та проживання. Дякуємо за це партнерам і спонсорам делегації Accelerando, Techstack Ltd, Aboa Advest, First Fellow Partners та Helsinki – Uusima Regional Council.

Матеріали по темі
Контриб'ютори співпрацюють із Forbes на позаштатній основі. Їхні тексти відображають особисту точку зору. У вас інша думка? Пишіть нашій редакторці Тетяні Павлушенко – [email protected]

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні