Категорія
Новини
Дата

В Україні запускають грантову програму для експортних альянсів. Хто може взяти участь

Програма USAID «Конкурентоспроможна економіка України» оголосила грантову програму для створення та підтримки діяльності об’єднань підприємств у експортні альянси. Загальний обсяг фінансування програми – $1,5 млн, йдеться у повідомленні пресслужби Мінекономіки. 

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Грантова програма має підтримати підприємства, які хочуть спільно просувати свою продукцію на міжнародних ринках, і покликана підвищити рівень інтернаціоналізації українського бізнесу. 
  • У рамках програми передбачено надання близько 15 грантів із обсягом від $35 000 до $150 000. Прийом заявок триватиме до 30 вересня 2023 року (включно). Прийом і розгляд заявок відбуватимуться поетапно – 30 червня та 30 вересня 2023 року.
  • Пріоритетні галузі для надання грантової підтримки – інформаційні технології, інжиніринг, виробництво, а також креативні індустрії та послуги. Проте Програма USAID «Конкурентоспроможна економіка України» відкрита до заявок на підтримку інших секторів, які відповідають критеріям відбору, зазначається у повідомленні.
  • Ініціатива реалізується Програмою у співпраці з Мінекономіки у партнерстві з Офісом з розвитку підприємництва та експорту і національним проєктом Дія.Бізнес.

Контекст

Українська IT-індустрія «закрила» минулий рік із рекордним показником експорту – $7,34 млрд, свідчить статистика Нацбанку. Це найбільша сума за часів незалежності. На IT припала майже половина всього експорту послуг.

У листопаді–грудні експорт комп’ютерних послуг із України зростав відносно жовтня, попри максимальну інтенсивність обстрілів і відключень світла. У грудні експорт сягнув $751 млн, більше було тільки у лютому.

Торік галузь IT виявилась єдиною сферою, що зберегла позитивну динаміку. Загальний експорт впав на 35%.

У першому кварталі експорт IT-послуг із України знизився на 16%, до $1,68 млрд, порівняно з аналогічним періодом 2022 року, свідчать дані НБУ. Частка IT в експорті послуг за перший квартал року становить 43%.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні