Категорія
Новини
Дата

В Україні з’явиться оператор системи накопичення енергії. Що передбачає новий закон

Верховна Рада ухвалила закон про системи накопичення та зберігання електроенергії. Він визначає статус систем та оператора установки накопичення енергії.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Урядовивй законопроєкт №5436-д у другому читанні та в цілому підтримали 312 депутатів.
  • Закон передбачає створення нового учасника ринку електроенергії – оператора установки накопичення енергії. Визначаються його права та обов’язки.
  • Оператором установки може бути фізична або юрособа, яка накопичує енергію з метою її продажу, або надання допоміжних послуг та послуг балансування.
  • Закон врегульовує питання ліцензування діяльності з накопичення енергії та можливість використання накопичувачів споживачами, а також виробниками енергії, зокрема, за «зеленим тарифом».
  • Прийняття закону має збалансувати роботу енергосистеми та сприяти синхронізації української енергосистеми з європейською ENTSO-Е, а також підвищити стабільність електропостачання споживачам.
  • Оператору системи передачі електроенергії та операторам систем розподілу закон забороняє здійснювати діяльність зі зберігання енергії, крім окремих випадків.

Контекст

Системи накопичення енергії допомагають інтегрувати «зелену» генерацію в енергосистему України та забезпечують надійність виконання планового графіку видачі потужності в мережу.

З 2015-го по 2019 рік «зелена» енергетика в Україні стала однією з небагатьох галузей, яку можна було вважати успішною як в рамках української економіки, так і в глобальному масштабі.

Ухвалення змін до «Закону про «зелені» тарифи» 2015 року й «Закону про ринок електроенергії» 2017 року зміцнило довіру інвесторів до державної системи підтримки «зеленої» енергетики. Загальний обсяг прямих інвестицій у ВДЕ в Україні з моменту введення «зеленого» тарифу у 2008 році оцінюється в $12 млрд, з яких $7,2 млрд припадає на період 2015–2020 рр. Близько $3,4 млрд було інвестовано лише за 2019 рік.

В кінці 2019 року ситуація почала погіршуватися. Міненерго створило негативне інформаційне тло у ЗМІ по «зеленому» тарифу і спільно з Радою і Кабміном ініціювало перегляд зобовʼязань держави з підтримки галузі. Міністерство заявляло, що через велику кількість реалізованих і запланованих обʼєктів ВДЕ держава більше не може виконувати взяті на себе зобовʼязання.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні