Категорія
Новини
Дата

В Україну тепер легально доставляють Starlink. Forbes дізнався умови та розцінки

Постачальник супутникового інтернету Starlink отримав ліцензію на роботу в Україні. Forbes дізнався, як отримають обладнання та скільки заплатять ті, хто зробив передзамовлення до війни

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Starlink доставляє обладнання по всій Україні, окрім регіонів, які тимчасово окуповані росіянами або опинилися у зоні активних бойових дій (на карті виділені червоним). Якщо вказана раніше адреса доставки розташована в червоних регіонах, треба додати альтернативну адресу.
  • Передзамовлення Starlink коштувало $99. Вартість решти обладнання – $500, включаючи податки. Якщо користувач не може сплатити залишок суми, потрібно надіслати повідомлення зі словами «#orderDiscount» для оформлення знижки.
  • Щомісячне обслуговування Starlink коштує $120 доларів, проте перші три місяці українці можуть користуватися ним безкоштовно, йдеться у листі, який Starlink розіслав тим, хто зробив передзамовлення.
  • Оформити доставку можна протягом 7 днів з часу отримання листа від Starlink. Якщо цього не зробити у вказаний термін, компанія скасує депозит.
  • Starlink оснащений новим програмним забезпеченням, яке дозволяє перевозити його по всій Європі, де доступна послуга.
  • Компанія рекомендує бути обережним, використовуючи обладнання у зонах конфлікту. У березні засновник компанії Ілон Маск попередив, що станції Starlink можуть стати цілями російських військ. Супутникове телекомунікаційне обладнання «випромінює» сигнал, а тому стає легкою ціллю для радіолокаційної розвідки ворога.

Контекст

Starlink – це система низькоорбітальних супутників, що забезпечує з’єднанням з мережею навіть в умовах, коли інші форми комунікації недоступні. Для роботи системи потрібне стабільне живлення та максимально відкритий простір – тарілка може втрачати сигнал через штучні перешкоди або опади.

Українське представництво компанії SpaceX – Starlink Ukraine – 9 червня отримало ліцензію оператора. Таким чином компанію визнали офіційним постачальником електронних комунікаційних послуг в Україні.

До цього обладнання Starlink доставляли лише за посередництвом державних органів для використання ІТ-компаніями, мобільними операторами, банками, лікарями та військовими.

Перша партія терміналів Starlink приїхала в Україну 28 лютого. У березні 2022 року Львівський ІТ Кластер також закупив термінали Starlink. ІТ-компанії отримують Starlink переважно як члени IT-асоціацій і кластерів. Серед них Sigma Software, Ciklum, Grid Dynamics, Infopulse, Luxoft Ukraine тощо. Понал 10 000 станцій допомагають українській армії бути на звʼязку.

20 квітня Держспецзвʼязку дозволила використовувати термінали Starlink усім категоріям користувачів, а не лише критичній інфраструктурі.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні