Категорія
Компанії
Дата

«Епіцентр» та «Алло» судяться з розробником маркетплейсів «Хаббер». Ціна позовів – понад п'ять мільйонів гривень 

Господарський спір між невеликою компанією та акулами ритейлу – звичайна справа. Тільки не в цього разу, «пригоди» IT-івців з «Хаббер» тягнуть на сценарій бізнес-трилера. Здається, на українському ринку ритейлу майже не залишилось великих гравців, у яких не було б претензій до цього розробника.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Стало відомо про корпоративний конфлікт між мережею «Епіцентр» та компанією «Хаббер», що впроваджувала для ритейлера маркетплейс на своїй платформі Scallium. Про це у великому розслідуванні пише видання dev.ua. Обидві сторони звинувачують одна одну в невиконанні зобовʼязань. «Епіцентр» подав позов на 2,2 млн грн, засновники «Хаббер» кажуть, що колишній партнер не виконав обіцяного.                       

Співпраця «Хаббер» та «Епіцентру» почалася, скоріш за все, у 2019 році. У середині січня 2020-го було створено юрособу «Епіцентр М» («Епіцентр маркетплейс»), яка займалася онлайн-комерцією. Керівником юрособи став один із засновників «Хабберу» Артем Шевченко. За словами іншого засновника Андрія Павленка, «Епіцентр» хотів створити онлайн-маркетплейс після кількох невдалих спроб. 

Маркетплейс «Епіцентру», який будували на платформі Scallium, швидко набирав обертів, – розповідав  Forbes навесні 2021 року Павленко. Якщо на старті в асортименті був 1 млн товарів, то менш ніж за рік стало 1,5 млн, казав він. 

Павленко стверджує, що Шевченко на посаді директора «Епіцентру М» мав запустити маркетплейс і вивести його до точки беззбитковості. «У нас була домовленість із «Епіцентром»: якщо ми виводимо їх у нуль, то вони нам віддають 15% маркетплейсу та виплачують мільйон доларів», – цитує Павленка dev.ua. 

Проте, каже він, коли команда виконала обіцяне, а обіг epicentr.ua становив понад $100 млн на рік, Шевченка перестали пускати на робоче місце. Крім цього, з переліку засновників юрособи «Епіцентр М», підробивши підписи, виключили представника «Хаббер», пише dev.ua. Представник – це інвесторка компанії Людмила Лазарева. 

Лазарева, за даними YouControl, досі значиться серед засновників «Епіцентр М» із часткою понад 19%. Інше – у «Епіцентр К». 

У «Епіцентру» інша версія подій. Компанія стверджує, що повністю виконала свої фінансові зобовʼязання перед «Хаббер», а договорів про додаткову премію не було. Шевченка ж звільнили через платежі за ненадані послуги, зазначили представники «Епіцентру К» у письмовому коментарі. Компанія подала позов проти «Хаббер», в якому вимагає стягнути з компанії 2,2 млн грн, перше засідання у справі відбулося у січні 2023-го.

Ще два позови «Хаббер» отримав від «Алло» та компанії «Укртрейд». В інтервʼю dev.ua Павленко стверджує, що обидві компанії повʼязані. Суми позовів складають 1,2 млн грн та 1,8 млн грн, відповідно. Компанії звинувачують підрядника у невиконанні контракту та вимагають повернути виплачені кошти. 

Представники «Хаббер» заперечують те, що послуги не надали. Павленко стверджує, що над проєктом «Алло» працювало кілька розробників. Проте, в кінці минулого року суд задовольнив позов «Алло». Аналогічний від «Укртрейд» ще не розглянуто.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні