Категорія
Новини
Дата

ВАКС заочно арештував власника «Укрлендфармінг» Бахматюка у справі ексголови ДФС Насірова

Вищий антикорупційний суд (ВАКС) заочно арештував власника агрохолдингу «Укрлендфармінг» Олега Бахматюка. Його підозрюють у наданні 722 млн грн неправомірної вигоди ексголові ДФС України та його раднику, йдеться у повідомленні Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП). Сам Бахматюк заявив, що таке рішення є грубим порушенням міжнародного права.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • 7 березня слідчий суддя ВАКС за клопотанням детективів НАБУ, погодженим прокурором САП, обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою власнику одного з агрохолдингів, який у власних інтересах надав неправомірну вигоду у розмірі 722 млн грн колишньому голові ДФС України та його раднику, йдеться у повідомленні САП.
  • Після затримання Бахматюка та доставки до місця проведення досудового розслідування слідчий суддя вирішить питання про застосування цього запобіжного заходу.
  • В САП заявляють, що протягом 2015-2016 років очільник ДФС одержав на свою користь і на користь третіх осіб від власника агрохолдингу понад 722 млн грн неправомірної вигоди. Йдеться про забезпечення відшкодування ПДВ підконтрольним власнику агрохолдингу юрособам у розмірі понад 3,2 млрд грн.
  • Коментуючи рішення ВАКС, Олег Бахматюк заявив, що «рішення про заочний арешт по справі Насірова є грубим порушенням міжнародного права та безглуздим продовженням спроб НАБУ звинуватити мене хоч у чомусь». 
  • «Я вбачаю в цих подіях наявність чіткого мотиву – мотиву тиску на мій бізнес із метою знищити його. Щоб цього не сталось, ми захищатимемо своє право в судах – усіх необхідних юрисдикцій», – цитує Бахматюка пресслужба «Укрлендфармінг».

Контекст

Раніше антикорупційні органи України заявили про завершення досудового розслідування стосовно колишнього голови ДФС Насірова та його радника, підозрюваних в отриманні неправомірної вигоди в особливо великому розмірі.

Слідство заявляє, що надання неправомірної вигоди в іноземній валюті ($5,5 млн і €21 млн) відбувалося з використанням низки компаній, зареєстрованих за кордоном, які належали власнику одного з агрохолдингів. А кошти нібито одержала посадова особа – з використанням підприємств-нерезидентів, контроль за діяльністю яких здійснював безпосередньо голова ДФС України, його радник та інші особи, повʼязані з ним родинними відносинами.

Бахматюк тоді заявив, що підозра щодо нього «не матиме жодних правових перспектив». «Кум Ситника Калужинський вирішив «покошмарити» мою компанію новою безглуздою підозрою. Повторюся: звинувачення полягає в тому, що нібито порушена черговість повернення ПДВ, при тому, що саме ПДВ відшкодовано законно […] Ця підозра, як і всі попередні, не матиме жодних правових перспектив. Але матиме негативні наслідки для компанії та держави», – заявив він.

Ексголова ДФС Насіров із 2017 року є обвинуваченим у завданні понад 2 млрд грн збитків державі через ухвалення низки безпідставних і незаконних рішень про розстрочення сум платежів із рентної плати за користування надрами компаніям, задіяним у так званій газовій схемі. Організатором вважають колишнього народного депутата України, відповідну справу слухають у ВАКС.  

Власник агрохолдингу Бахматюк наразі є підозрюваним НАБУ та САП у розкраданні 1,2 млрд грн стабілізаційного кредиту, наданого Національним банком України ПАТ «ВіЕйБі Банк».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні