Категорія
Новини
Дата

Вартість перевезення зерна на експорт у вагонах УЗ злетіла майже в 10 разів – УКАБ

Відновлення «Укрзалізницею» аукціонів з розподілу вагонів-зерновозів призвело до подорожчання їхньої оренди у 9,5 раза – з 2170 грн/добу до максимальних за підсумками торгів 20 500 грн/добу, йдеться на сайті асоціації «Український клуб аграрного бізнесу». УКАБ заявляє, що разом зі зростанням тарифів на перевезення вантажів на 70% це поставить агросектор на межу виживання.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • За даними організації, за вартості користування вагоном-зерновозом 20 500 грн/добу та обігу вагона за 10 днів вартість лише користування становитиме 3150 грн/т. Також аграріям необхідно сплатити тариф за перевезення зерна залізницею, який нещодавно зріс на 70%, плату за навантаження та розвантаження вагонів, плату іноземним перевізникам, а також низку інших додаткових платежів, зазначили в УКАБ.
  • Асоціація закликала УЗ не впроваджувати практики аукціонів в умовах війни, штучно створеного дефіциту вагонів-зерновозів та особливостей монопольного становища УЗ..
  • «УКАБ закликає уряд негайно припинити практику таких аукціонів, зробити доступною інформацію про черговість обробки вантажних вагонів з агропродукцією на експорт, запровадити відповідальне планування перевезень вантажів та їх виконання, переглянути рішення щодо підвищення тарифів на 70%», – наголосили в асоціації.

Контекст

УЗ відновила проведення аукціонів із розподілу вагонів-зерновозів із початку липня. Компанія наголошувала, що підвищення тарифів не буде критичним при формуванні ціни на експорт. Ціни на чорні метали та зерно збільшаться лише на кілька відсотків, що повністю компенсується позитивною ціновою конʼюнктурою на зовнішніх ринках, заявляли в УЗ.

Минулого тижня Мінінфраструктури погодилося із пропозицією УЗ щодо підвищення тарифів на перевезення вантажів на 70%. На відміну від кількох попередніх підвищень минулого року, цього разу коефіцієнти підняли однаково – на 70% для всіх 20 видів вантажів.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні