Категорія
Новини
Дата

Ватажки «ДНР» та «ЛНР» оголосили початок евакуації населення до Росії: терористи чекають «наступу». Україна відреагувала

Ватажки так званих «ДНР» та «ЛНР» Денис Пушилін та Леонід Пасічник заявили, що «українська армія готує наступ» на окуповані території Донецької та Луганської областей, та оголосили про початок евакуації населення до Росії. Україна категорично спростовує заяви ватажків терористів.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Збройні Сили України «перебувають у бойових порядках і готові до силового захоплення Донбасу», вважає Пушилін.
  • Масовий централізований виїзд населення до РФ організовано з 18 лютого, сказав він.
  • Президент України Володимир Зеленський «найближчим часом віддасть військовим наказ про початок наступу на Донбас», вважає Пушилін.
  • Росія готова забезпечити прийом і розміщення на своїй території людей з непідконтрольної території України, заявляє Пасічник.
  • Ватажок «ЛНР» закликав усіх чоловіків в ОРЛО, здатних тримати в руках зброю, «встати на захист своєї землі».
  • Президент РФ Володимир Путін розпорядився виплатити по 10 000 рублів кожному «біженцю», який прибув до Ростовської області з окупованого Донбасу. Ростовська область запросила «екстрену допомогу» 18 лютого. У відповідь президент РФ відправив до регіону тво глави МНС. Він має створити умови для «біженців».
  • МЗС України категорично заперечило повідомлення щодо нібито наступальних операцій України чи будь-яких планів диверсій. Україна не проводить та не планує жодних наступальних операцій на сході країни, написав міністр Дмитро Кулеба. Він наголосив, що Україна цілковито віддана виключно дипломатичному врегулюванню кризи.
  • Міністр оборони України закликав жителів тимчасово окупованих регіонів не вірити пропагандистським тезам Кремля про «український наступ». Українська армія лише обороняється, заявив Олексій Резніков.
  • Військово-політичне керівництво не планує і не проводить наступальні операції на сході України, заявив Головнокомандувач Збройних Сил Валерій Залужний. Він наголосив, що бойовики, підтримувані РФ, продовжують загострювати ситуацію, свідомо вводячи в оману жителів тимчасово окупованих територій.

Контекст

Бойовики незаконних збройних формувань на Донбасі другу добу продовжують вести артилерійський вогонь по десятках населених пунктів уздовж лінії зіткнення. На 14:00 18 лютого з боку збройних формувань РФ зафіксовано 45 порушень режиму припинення вогню, 34 з яких із застосуванням забороненого Мінськими домовленостями озброєння.

Президент Зеленський звернувся до моніторингової місії ОБСЄ та дипломатів, щоби вони лишалися в Україні й фіксували обстріли бойовиків. Він назвав обстріл дитячого садка проросійськими силами в Станиці Луганській «великою провокацією».

У Кремлі заявляють, що це нібито українські війська посилюють провокації, обстрілюючи населені пункти.

Кількість російських військових на кордоні з Україною зросла до 149 000 осіб. Міноборони прогнозує їх збільшення найближчим часом. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні