Категорія
Новини
Дата

На Донбасі посилилися обстріли, є поранені серед цивільних. Зеленський заявляє про провокації

Бойовики на Донбасі з початку доби обстрілюють десятки населених пунктів з мінометів та іншого озброєння. Є поранені серед військових і цивільного населення. Президент Володимир Зеленський звернувся до ОБСЄ та дипломатів, щоби вони фіксували обстріли бойовиків.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • На 11:00 з боку російсько-окупаційних військ зафіксовано 29 порушень режиму припинення вогню. Один військовослужбовець Об’єднаних сил поранений. Також поранення отримали двоє цивільних осіб. Українські військові відкривали вогонь у відповідь.
  • Бойовики обстріляли селище Врубівка, влучивши у газопровід та подвірʼя ліцею, у якому йшли заняття. Даних про постраждалих немає.
  • У Станиці Луганській незаконні формування пошкодили залізничну станцію та приміщення дитячого садка, в якому були діти. Троє виховательок отримали контузію, діти не постраждали. Також під обстріл потрапили залізнична станція і локомотивне депо.
  • Президент Зеленський звернувся до моніторингової місії ОБСЄ та дипломатів, щоби вони лишалися в Україні й фіксували обстріли бойовиків. Він назвав обстріл дитячого садка проросійськими силами у Станиці Луганській «великою провокацією».
  • У Кремлі заявляють, що це нібито українські війська посилюють провокації, обстрілюючи населені пункти.
  • Росія продовжує нарощувати війська на кордоні з Україною, повідомив міністр оборони Великої Британії Бен Воллес. За його словами, за останні 48 годин їхня кількість збільшилася на 7000 осіб.
  • У Білому домі заявили, що Росія й надалі готується до широкомасштабного вторгнення та готує провокації, щоби використати їх як привід і виправдання для інтервенції своїх військ. 

Контекст

15 лютого Міноборони РФ повідомило, що підрозділи Західного та Південного військових округів завершили навчання і розпочали повернення до пунктів базування залізницею та автомобільним транспортом. Також Росія показала, як нібито повертає у місця постійної дислокації військову техніку з окупованого Криму.

У той же день президент США Джо Байден у зверненні до американців заявив, що вторгнення Росії все ще можливе, незважаючи на заяви російської сторони про відведення військ від українських кордонів. Він висловився за продовження дипломатичного шляху у вирішенні кризи.

За останні кілька днів неправдивих заяв росіян побільшало, заявляють у Білому домі. Йдеться, зокрема, про повідомлення «щодо безіменної могили мирних жителів, нібито вбитих українськими збройними силами, заяви про те, що США та Україна розробляють біологічну чи хімічну зброю, а також про те, що Захід вдається до партизанської війни, аби вбивати місцевих жителів».

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні