Категорія
Новини
Дата

Велика Британія продовжує безмитну торгівлю з Україною до 2029 року

Більшість торгівлі між Великою Британією та Україною залишиться безмитною як мінімум до 2029 року завдяки продовженню угоди, узгодженому сьогодні для підтримки довгострокового економічного відновлення України після війни, йдеться у повідомленні британського уряду.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Міністр торгівлі Великої Британії Грег Хендс та перший віцепремʼєр-міністр економіки України Юлія Свириденко сьогодні підпишуть угоду щодо продовження безмитної торгівлі більшістю товарів ще на пʼять років.
  • Цей крок покликаний допомогти українському бізнесу, який постраждав від війни.
  • Це зобовʼязання є частиною зусиль Великобританії щодо підтримки України після повномасштабного та незаконного вторгнення Росії, яке порушило ланцюжки поставок та транспортні маршрути та вплинуло на здатність України експортувати товари.
  • «Ця угода забезпечує таку необхідну довгострокову економічну підтримку Україні, її бізнесу та населенню, що має вирішальне значення для її відновлення після незаконного вторгнення Путіна», – заявив Хендс.
  • Поряд із Угодою про цифрову торгівлю, це продовження має розширити можливості для українського бізнесу у ключових секторах, таких як олія, зерно та інші агропродовольчі товари.
  • Угода передбачає продовження безмитної торгівлі всіма товарами на пʼять років, за винятком яєць та птиці, термін дії яких буде продовжено на два роки.

Контекст

Великобританія була першою країною, яка скасувала мито на всю торгівлю з Україною два роки тому. 

У травні 2022 року Велика Британія скасувала всі тарифи відповідно до Угоди про вільну торгівлю до березня 2024 року. За цим прецедентом відбулися аналогічні ініціативи з боку ЄС та інших партнерів.

Підписання угоди ґрунтується на зобовʼязанні британського премʼєр-міністра про те, що країна надасть Україні військову допомогу у розмірі £2,5 млрд у 2024-2025 роцках, що на £200 млн більше, ніж у попередні два роки, що включатиме найбільше постачання дронів. 

Велика Британія надала Україні військову, гуманітарну та економічну підтримку на суму понад £10 млрд після повномасштабного вторгнення РФ у 2022 році.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні