Категорія
Новини
Дата

Велика сімка анонсувала нові санкції проти Росії

Країни «Великої сімки» — США, Канада, Німеччина, Франція, Велика Британія, Італія, Японія — розширять санкції проти Росії за вторгнення в Україну. Про нові обмеження ідеться на сайті Адміністрації президента США Джо Байдена.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Санкції торкнуться російського військового виробництва та ланцюжків поставок, доступу до ключових промислових ресурсів, послуг і технологій, у тому числі до тих, які підтримують російську військово-промислову базу та технологічний сектор, а також російських фізичних осіб та компаній.
  • На Росію чекає підвищення мита на понад 570 груп товарів сумарною вартістю близько $2,3 млрд, а також заборона на імпорт золота з РФ.
  • Крім цього, санкції накладуть на низку компаній та фізосіб, які допомагають Росії обходити обмеження.
  • У Білому домі додали, що за кілька місяців експорт США до Росії, зокрема критично важливих технологій, необхідних Путіну для підтримки своїх збройних сил, скоротився приблизно на 97%. Імпорт у Росію товарів із усього світу може впасти на 40%. ВВП Росії скоротиться, а інфляція підніметься до понад 20%.

Контекст

Країни «Великої сімки» в рамках нових санкцій проти Росії заборонять імпорт золота з РФ. Це частина нових обмежень проти Росії за напад на Україну, які мають бути оголошені на саміті G7, який розпочався в Баварії і триватиме три дні. «Ці заходи напряму вдарять по російських олігархах і «у серце» воєнної машини Путіна», — заявив премʼєр Британії Борис Джонсон.

Офіційну заяву про ембарго лідери G7 зроблять у вівторок, 28 червня, зазначає агенція Reuters. За словами неназваного американського чиновника, якого цитує Reuters, золото є ключовим експортом та джерелом доходів для РФ «з точки зору їхньої здатності здійснювати операції зі світовою фінансовою системою».

Заборона на імпорт російського золота позбавить Росію прибутку в $19 млрд на рік.

Щорічно Росія виробляє близько 10% усього світового золота, яке є важливим активом для Центробанку РФ. Після окупації Криму у 2014 році золоті запаси країни зросли втричі. Раніше Держдума РФ ухвалила законопроєкт, який дозволяє визнавати держтаємницею відомості про розміри золотого запасу та державних валютних резервів Росії.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні