Категорія
Новини
Дата

Веревський пропонує делістинг «Кернела» з Варшавської біржі та викуп акцій у акціонерів

1 хв читання

Компанія Namsen Limited, яка належить голові ради директорів агрохолдингу «Кернел» Андрію Веревському, запропонувала провести делістинг «Кернела» з Варшавської фондової біржі, пише «Інтерфакс-Україна». Також компанія Веревського пропонує викупити у міноритарних акціонерів їх частки в «Кернел».

Ключові факти

  • У листі компанія Веревського Namsen інформує раду директорів «Кернел» про намір виключити компанію з лістингу і подати тендерну пропозицію, щоб запросити акціонерів, що залишилися, продати належні їм акції компанії «з метою можливого виключення з лістингу».
  • Namsen також звернулась до ради директорів для ухвалення відповідних рішень.
  • За даними агентства, акції холдингової компанії «Кернел» Kernel Holding SA (Люксембург) котируються на Варшавській фондовій біржі з листопада 2007 року. Капіталізація компанії зараз становить близько 1,7 млрд злотих, або $388 млн, курс однієї акції – 20,28 злотих.

Контекст

Найбільшим співвласником «Кернела» через Namsen Ltd. є український бізнесмен Андрій Веревський із часткою 39,3%. 

До війни «Кернел» посідав перше місце у світі з виробництва соняшникової олії (близько 7% світового виробництва) та її експорту (близько 12%). Компанія також була найбільшим виробником і продавцем бутильованої соняшникової олії в Україні. Крім того, холдинг займався вирощуванням іншої агропродукції та її реалізацією.

У 2022 фінансовому році «Кернел» отримав $41 млн чистого збитку проти $506 млн чистого прибутку в попередньому фінансовому році. Виторг агрохолдингу скоротився на 5% – до $5,3 млрд, а показник EBITDA скоротився в 3,7 раза – до $220 млн.

У січні «Кернел» підписав угоду зі своїми кредиторами, зокрема з Natixis, ING, EBRD та EIB, про звільнення від погашення до 30 червня 2023 року двох траншів гарантованих облігацій по $300 млн кожен зі ставкою 6,5% погашення, відповідно, у 2024 та 2027 роках.

Агрохолдинг «Кернел» придбав річковий термінал «Дунай Пром Агро» в порту Рені на Дунаї. Також холдинг закрив угоду з продажу сільгосппідприємств із земельним банком 134 000 га. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні