Категорія
Новини
Дата

Верховна Рада дозволила зберігати до 2 т пального без ліцензії і скасувала податки на ввезення Starlink і генераторів

Верховна Рада скасувала податки на імпорт генераторів і терміналів Starlink, а також дозволила зберігати до 2 т пального без ліцензії. Про це повідомив народний депутат Ярослав Железняк.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • За відповідні законопроєкти №№8196 і 8197 про сприяння відновленню енергетичної інфраструктури України у другому читанні проголосували 331 та 332 народні депутати відповідно. 
  • Скасовується мито і ПДВ на ввезення генераторів, іншого обладнання, зокрема для фізосіб. Норма діятиме до травня 2023 року, зазначив Железняк.
  • Дозволено зберігати пальне до 2 т без ліцензії. Про великі обсяги треба буде повідомити податкову за декларативним принципом , уточнив депутат.
  • Також звільнено від ПДВ і мита технічну допомогу Energy Community. За словами Железняка, ця ж норма стосується і ввезення обладнання для відновлення енергії.

Контекст

Наприкінці листопада уряд вніс зміни до переліку товарів, які постачаються на територію України без сплати мита та ПДВ. За даними Мінекономіки, під податкові пільги потрапили комплектуючі для виготовлення енергетичного обладнання, засоби очищення води та засоби супутникового звʼязку до мережі інтернет (Starlink).

«Це рішення робить таку продукцію дешевшою приблизно на 25%. Сьогодні ми робимо ще один крок. Щоб українські виробники, які збирають таку продукцію в Україні, не опинились у невигідному становищі, уряд додатково звільнив запчастини для збору генераторів та енергетичного обладнання від ПДВ і мита», – пояснив перший заступник міністра економіки Денис Кудін.

Раніше уряд розширив список імпортних товарів, які будуть завозитись в Україну без сплати ввізного мита та ПДВ. Йдеться про обладнання, яке має допомогти країні пережити енергетичну кризу: генератори, акумулятори та інше.

Щоб не зупинятися під час відключень електроенергії через обстріли РФ, бізнес масово встановлює генератори, які споживають багато пального. Відповідно компанії стикнулися з проблемою зберігання та доставки палива. 

Згідно з чинним законодавством, зберігати пальне в каністрах понад 5 л можна лише маючи ліцензію або у сховищах нафтокомпаній. Інакше бізнесу загрожує 500 000 грн штрафу. 

Верховна Рада дозволить бізнесу зберігати до 2 т пального без необхідності отримувати ліцензію, заявляв в інтервʼю Forbes голова фінансового комітету Данило Гетманцев.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні