Уряд звільнив від сплати мита і ПДВ термінали Starlink і низку інших товарів (Оновлено) /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Уряд звільнив від сплати мита і ПДВ термінали Starlink і низку інших товарів (Оновлено)

2 хв читання

Getty Images

Уряд України планує купити велику партію із тисяч Starlink, вони ввозитимуться без без мита і ПДВ. Про це сказав на засіданні Кабміну премʼєр-міністр Денис Шмигаль. Пізніше Мінекономіки повідомило, що уряд розширив перелік товарів, які потрапили під податкові пільги.

Ключові факти

  • Премʼєр нагадав, що минулого тижня по всій країні запрацювали «Пункти незламності», де є світло, вода, тепло, зв’язок. За його словами, уряд працює над тим, аби кожен такий пункт забезпечити старлінком. 
  • «Наразі уряд веде перемовини про можливість купити нову велику партію із тисяч старлінків для України. Сьогодні ми також затвердимо необхідні документи, аби старлінки завозилися в Україну без мита і ПДВ», – повідомив Шмигаль. 
  • За його словами, це здешевить їхню вартість і дозволить забезпечити ними більшу кількість людей та організацій.
  • Оновлено о 19:40. Уряд вніс зміни до переліку товарів, які постачаються на територію України без сплати мита та ПДВ, повідомила преслужба Мінекономіки.
  • Під податкові пільги потрапили комплектуючі для виготовлення енергетичного обладнання, засоби очищення води та засоби супутникового звʼязку до мережі Інтернет (Starlink).
  • «Це рішення робить таку продукцію дешевшою приблизно на 25%. Сьогодні ми робимо ще один крок. Щоб українські виробники, які збирають таку продукцію в Україні, не опинились у невигідному положенні, Уряд додатково звільнив запчастини для зборки генераторів та енергетичного обладнання від ПДВ та мита», – пояснив перший заступник міністра економіки Денис Кудін.
  • Раніше уряд розширив список імпортних товарів, які будуть завозитись в Україну без сплати ввізного мита та ПДВ. Йдеться про обладнання, яке має допомогти країні пережити енергетичну кризу: генератори, акумулятори та інше.

Контекст

У вересні SpaceX Ілона Маска надіслала листа до Пентагону, що більше не може фінансувати Starlink для України. Компанія оцінила потребу в фінансуванні в $120 млн до кінця 2022-го і $400 млн – у наступному році.

Ілон Маск підтвердив, що SpaceX хоче відмовитися від фінансування Starlink в Україні. Він додав, що виконує «рекомендації експосла України в Німеччині Мельника – «йти до біса».

Наступного дня Маск у Twitter написав, що компанія все-таки продовжить фінансування Starlink в Україні. «Чорт з ним… попри те, що Starlink досі втрачає гроші, а інші компанії отримують мільярди доларів платників податків, ми просто продовжуватимемо фінансувати уряд України безплатно», – написав засновник SpaceX.

За словами Маска, SpaceX втрачає по $20 млн на місяць на обслуговуванні Starlink в Україні, проте не буде відмовлятися від надання послуг.

Левову частку терміналів Starlink в Україну завозять централізовано. Їх отримує насамперед Мінцифри. Щодо кількості цих терміналів є публічна статистика від міністерства, SpaceX та самого Маска. 

Останні дані 17 жовтня надав Маск у Twitter: 25 300 терміналів «відправили в Україну». З них – більш ніж 20 000 отримали в Мінцифри, повідомили Forbes у відомстві. 

29 листопада стало відомо, що лише через три місяці після зниження ціни, Starlink знову її підняв для українців – з $60 до $75. Також зросла ціна на термінали – з $500 до $700.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні