Категорія
Новини
Дата

Верховна Рада повторно легалізувала криптовалюти після вето Зеленського

Верховна Рада повторно ухвалила закон про віртуальні активи з пропозиціями президента Володимира Зеленського і зробила регулятором Нацкомісію з цінних паперів. Законопроєкт №3637 із пропозиціями президента підтримали 272 народні депутати.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Закон має запустити легальний ринок віртуальних активів в Україні. Регулятором ринку віртуальних активів буде Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку.
  • Нацкомісія визначатиме порядок обороту віртуальних активів, буде видавати дозволи постачальникам послуг у цій сфері та здійснювати нагляд та фінмоніторинг.
  • Мінцифри вже працює над відповідними змінами до Податкового та Цивільного кодексів України для повноцінного запуску ринку віртуальних активів.

Цитата

«Іноземні та українські криптокомпанії зможуть працювати легально, а українці отримають зручний і захищений доступ до світового ринку віртуальних активів. Учасники ринку отримають правовий захист та можливість ухвалювати рішення на основі відкритих консультацій із державними органами. Зʼявиться прозорий механізм інвестування в новий клас активів», – сказав віцепремʼєрміністр – міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

Контекст

Закон про віртуальні активи є базовим та визначає правовий статус віртуальних активів, чим надає юридичний захист користувачам та учасникам ринку. В Україні офіційно працюватимуть іноземні та українські криптобіржі, банки відкриватимуть рахунки для криптокомпаній.

Держбюджет отримає додаткові надходження від криптокомпаній, очікують в Міністерстві цифрової трансформації.

Раніше Зеленський ветував та 5 жовтня повернув Раді з 21 пропозицією закон про віртуальні активи, який парламент ухвалив 8 вересня. Ключове зауваження стосувалося норми, яка пропонувала різним держорганам регулювати ринок віртуальних активів. Зокрема, закон передбачав створення нової структури при Мінцифри.

Зеленський запропонував відмовитися від нового держоргану та віддати регулювання до компетенції НКЦБФР. Комітет з питань цифрових трансформацій підтримав пропозиції президента і рекомендував депутатам ухвалити закон у цілому.

Матеріали по темі

 

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні