Категорія
Новини
Дата

Верховна Рада спростила механізм звільнення від оподаткування волонтерської допомоги

2 хв читання

Верховна Рада вдосконалила механізм звільнення від оподаткування благодійної допомоги, зібраної волонтерами. Відповідний законопроєкт №7492 ухвалено в цілому 16 листопада. Волонтерам радять до кінця року зареєструватись у Реєстрі, щоб звільнити від оподаткування зібрані й витрачені на армію кошти.

Ключові факти

  • Законопроєкт передбачає розширення можливих напрямків витрат волонтерів з Реєстру з урахуванням повномасштабної російської агресії, пояснила голова політичної партії «Слуга Народу» Олена Шуляк.
  • Відтепер до оподатковуваного доходу осіб, внесених до Реєстру волонтерів, не включатиметься сума отриманої благодійної допомоги, якщо в період воєнного і надзвичайного стану вона витрачена на користь учасників бойових дій по всій Україні, працівників цивільного захисту та членів їхніх сімей, вимушених переселенців із зон бойових дій по всій Україні.
  • За словами Шуляк, звільнення від оподаткування поширюється не лише на попередній звітний рік та майбутні періоди, але й на початок поточного звітного року до того моменту, як людину внесли до Реєстру волонтерів.
  • Норма працює до кінця 2022 року. «До кінця року раджу всім зареєструватись у Реєстрі волонтерів для того, щоб звільнити від оподаткування зібрані і витрачені на ЗСУ кошти», – зазначив народний депутат Роман Грищук.
  • За його словами, зробити це можна в територіальному відділі податкової служби. Для цього потрібна довідка з банку про номер рахунку, на який збиралися кошти, заява, копія паспорта і коду. 
  • Також Грищук зазначив, що парламент в цілому прийняв два закони. Перший максимально спрощує процедуру потрапляння в Реєстр і створює можливість це зробити в «Дії» в декілька кліків. «Ми на законодавчому рівні прибрали довідку з банку, через яку унеможливлювалось подання онлайн, і необхідність копії ідентифікаційного, який і так є в податкової», – додав він.
  • Другим законом, за словами Грищука, чітко прописано в Податковому кодексі, що звільняється від оподаткування весь рік, починаючи з 24 лютого і до моменту реєстрації волонтера в Реєстрі. А не тільки зібрана і витрачена після реєстрації сума.

Контекст

В Україні з 2014 року діє Реєстр волонтерів, для яких передбачено звільнення від оподаткування – 18% ПДФО і 1,5% військового збору. Його робота враховувала допомогу воїнам в районі проведення АТО/ООС, жертвам подій Революції Гідності та вимушеним переселенцям із зони АТО (ООС) і Криму. Але з початком повномасштабного вторгнення РФ постало питання про розширення такої допомоги.

Коли волонтер збирає гроші на власну банківську картку, у нього виникає дохід, який має бути задекларовано у річній декларації та оподатковано. Що більше коштів зібрав, то більше податків доведеться сплатити

Якщо фізична особа зібрала кошти, наприклад на придбання автомобіля для армії, а потім переказала їх у повному обсязі за цільовим призначенням, то з погляду Податкового кодексу України у такої фізичної особи виник оподатковуваний дохід у вигляді всієї суми зібраних коштів без вирахування витрат.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні