Категорія
Новини
Дата

Верховна Рада ухвалила закон про єдину роумінгову зону з ЄС

1 хв читання

Верховна Рада 22 травня ухвалила в другому читанні законопроєкт №10265 про єдину роумінгову зону з ЄС («Роумінг як вдома» (Roam-Like-AtHomе/RLAH). Про це повідомили членкиня НКЕК Лілія Мальон і народні депутати Олексій Гончаренко (Європейська Солідарність) та Ярослав Железняк (Голос).

В країнах ЄС послугами українських операторів користуються мільйони українців. З початку повномаштабного вторгнення РФ, українці у ЄС не сплачують додаткову плату за роумінг. Тепер така можливість буде підкріплена законодавством.

Деталі

  • Ухвалений законопроєкт гармонізує законодавство України у сфері електронних комунікацій із законодавством ЄС, зокрема щодо роумінгу.
  • Це рішення надасть українцям можливість користуватися домашніми тарифами мобільного звʼязку на території ЄС і не переплачувати за роумінг. Водночас громадяни ЄС матимуть такі самі права на території України.
  • Документ передбачає, що регулятор – НКЕК – встановлюватиме єдині граничні ставки термінації голосового трафіка на мережі мобільного та фіксованого зв’язку, що надходить з номерів Європейського Союзу чи номерів України, які перебувають у роумінгу в ЄС.

Цитата

«Чому так складно? Та тому, що цей шлях не проходила жодна країна до цього, навіть в ЄС, оскільки це – акти права ЄС прямої дії і не вимагають імплементації. Ми створюємо прецедент і перший кейс поширення внутрішньої політики ЄС на третю країну. Це – практична секторальна інтеграція в ЄС», – прокоментувала ухвалення законопроєкту членкиня Нацкомісії Лілія Мальон.

Контекст

У квітні 2022 року оператори мобільного зв’язку з країн ЄС та України підписали спільну заяву, якою засвідчили наміри співпрацювати в питанні безкоштовного роумінгу між ЄС та Україною. 

У квітні минулого року Рада ЄС затвердила положення про роумінг до Доповнення 17-3 Угоди про асоціацію, підтримавши пропозицію безкоштовного роумінгу українців в ЄС і громадян країн Євросоюзу в Україні. 

З початку повномаштабного вторгнення РФ, українці у ЄС не сплачують додаткову плату за роумінг. У липні 2023 року сім українських та 22 європейські мобільні оператори погодили продовження скасування роумінгової плати ще на рік.

Протягом 2023 року за кордоном реєструвались в роумінгу 8,1 млн абонентів найбільшого мобільного оператора України компанії «Київстар», з них майже 3 млн користувались послугою «Роумінг як вдома» за такими самими тарифами, як і в Україні, свідчить інформація на сайті оператора.

У компанії Vodafone понад 2 млн клієнтів залишаються за кордоном і продовжують користуватись послугами оператора за українськими тарифами.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні