Категорія
Новини
Дата

Верховна Рада ухвалила закон про єдину роумінгову зону з ЄС

1 хв читання

Верховна Рада 22 травня ухвалила в другому читанні законопроєкт №10265 про єдину роумінгову зону з ЄС («Роумінг як вдома» (Roam-Like-AtHomе/RLAH). Про це повідомили членкиня НКЕК Лілія Мальон і народні депутати Олексій Гончаренко (Європейська Солідарність) та Ярослав Железняк (Голос).

В країнах ЄС послугами українських операторів користуються мільйони українців. З початку повномаштабного вторгнення РФ, українці у ЄС не сплачують додаткову плату за роумінг. Тепер така можливість буде підкріплена законодавством.

Як створити продукт, який полюблять клієнти? Отримайте цінні поради від співвласника monobank™ – Олега Гороховського. Купуйте квиток на Форум підприємців, який відбудеться 27 червня.

Деталі

  • Ухвалений законопроєкт гармонізує законодавство України у сфері електронних комунікацій із законодавством ЄС, зокрема щодо роумінгу.
  • Це рішення надасть українцям можливість користуватися домашніми тарифами мобільного звʼязку на території ЄС і не переплачувати за роумінг. Водночас громадяни ЄС матимуть такі самі права на території України.
  • Документ передбачає, що регулятор – НКЕК – встановлюватиме єдині граничні ставки термінації голосового трафіка на мережі мобільного та фіксованого зв’язку, що надходить з номерів Європейського Союзу чи номерів України, які перебувають у роумінгу в ЄС.

Цитата

«Чому так складно? Та тому, що цей шлях не проходила жодна країна до цього, навіть в ЄС, оскільки це – акти права ЄС прямої дії і не вимагають імплементації. Ми створюємо прецедент і перший кейс поширення внутрішньої політики ЄС на третю країну. Це – практична секторальна інтеграція в ЄС», – прокоментувала ухвалення законопроєкту членкиня Нацкомісії Лілія Мальон.

Контекст

У квітні 2022 року оператори мобільного зв’язку з країн ЄС та України підписали спільну заяву, якою засвідчили наміри співпрацювати в питанні безкоштовного роумінгу між ЄС та Україною. 

У квітні минулого року Рада ЄС затвердила положення про роумінг до Доповнення 17-3 Угоди про асоціацію, підтримавши пропозицію безкоштовного роумінгу українців в ЄС і громадян країн Євросоюзу в Україні. 

З початку повномаштабного вторгнення РФ, українці у ЄС не сплачують додаткову плату за роумінг. У липні 2023 року сім українських та 22 європейські мобільні оператори погодили продовження скасування роумінгової плати ще на рік.

Протягом 2023 року за кордоном реєструвались в роумінгу 8,1 млн абонентів найбільшого мобільного оператора України компанії «Київстар», з них майже 3 млн користувались послугою «Роумінг як вдома» за такими самими тарифами, як і в Україні, свідчить інформація на сайті оператора.

У компанії Vodafone понад 2 млн клієнтів залишаються за кордоном і продовжують користуватись послугами оператора за українськими тарифами.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Передзамовлення нового номеру Forbes Ukraine. Купуйте зараз за 209 грн замість 279 грн

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні