Категорія
Новини
Дата

Верховна Рада повернула мита й податки на імпорт і розмитнення автомобілів

Верховна Рада скасувала запроваджені на початку квітня пільги при розмитненні автомобілів й повернула мита й оподаткування ПДВ на імпортні товари. Про це повідомив депутат від партії «Голос» Ярослав Железняк у своєму Telegram. За відповідний урядовий законопроєкт №7418 в цілому проголосували 234 депутатів.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Закон передбачає відновлення оподаткування для транспортних засобів, що ввозяться громадянами з 1 липня 2022 року. 
  • Водночас закон звільняє від пенсійного збору ввезення електромобілів, який становить 3-5% від вартості авто в залежності від ціни. 
  • Крім того планується відновлення оподаткування для товарів, що ввозяться платниками єдиного податку першої, другої та третьої групи.
  • Також закон поновлює оподаткування для підприємств, що не сплачують ввізне мито.

Контекст

За даними митниці, від початку війни в Україну завезли 19 000 автомобілів у пільговому режимі, який скасовує мита. Від цього бюджет недоотримав ще понад 2 млрд грн. Водночас митними пільгами скористалися українці, що купували автомобілі преміумкласу вартістю понад мільйон гривень. Наприклад, Mercedes-Benz S560 вартістю 3,7 млн грн, Mercedes-Benz S400 за 3,3 млн грн, Audi Q7 за 2,4 млн грн.

Президент Володимир Зеленський на початку квітня підписав закон про звільнення від мита та податку на додану вартість (ПДВ) імпорту товарів. Закон звільняє від митних платежів транспортні засоби. 23 квітня заступник міністра інфраструктури Мустафа Найєм повідомив, що розмитнити автівку для власних потреб з країн Євросоюзу за нульового мита можна буде лише на шести пунктах пропуску, адже через черги на кордоні не можуть проїхати гуманітарні вантажі.

Автори законопроєкту стверджують, що за тиждень в результаті дії звільнення від оподаткування ввізним митом та ПДВ імпортних товарів до бюджету не надійшло 417 млн грн, а в структурі імпорту значну частку займають товари не першої необхідності.

Водночас за перший тиждень в результаті дії звільнення від оподаткування ввізним митом, акцизним податком та ПДВ ввезення автомобілів до бюджету не надійшло 350 млн грн, зараз щоденно сума пільг становить понад 100 млн грн, при цьому вже ввезено понад 3000 автомобілів і зафіксовано непоодинокі випадки ввезення авто преміумкласу.

У митниці наголошують, що скасовані мита не лише завдають втрати бюджету з товарів, які не є першою необхідністю, а й шкодять зв’язкам із дружніми державами. Із Польщею з перших днів війни вдалося домовитися про максимальне пришвидшення та спрощення випуску вантажів гуманітарної допомоги, спрощення при переміщенні комерційних вантажів і створення окремих смуг руху для гуманітарних вантажів.

Натомість, наголошують у митниці, «зважаючи на таку майже рекордну кількість переміщень, враховуючи, що відповідні товари прямують до України без сплати податків, польська сторона відмовилась від попередньо досягнутих домовленостей». Відтак тепер гуманітарні вантажі переміщуються в загальній черзі, потрібно більше часу на проходження пунктів пропуску, а від комерційних вантажів вимагають повний пакет документів для митного оформлення. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні