Категорія
Новини
Дата

Верховній Раді пропонують припинити повноваження директора БЕБ та його заступників

Верховній Раді пропонують достроково припинити повноваження директора Бюро економічної безпеки (БЕБ) Вадима Мельника та його заступників. Відповідний законопроєкт №9080 про перезавантаження БЕБ зареєстрований у парламенті. Серед авторів законопроєкту – народні депутати Данило Гетманцев, Ольга Василевська-Смаглюк, Ярослав Железняк. 

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Кабмін має оголосити конкурс на посаду керівника БЕБ. Рішення щодо кандидатів прийматиме конкурсна комісія, до складу якої пропонують внести зміни, йдеться у проєкті. По дві людини має бути від РНБО та уряду, ще п’ять осіб призначаються на підставі пропозицій міжнародних та іноземних організацій.
  • Також передбачається, що діючі співробітники БЕБ протягом року мають пройти атестацію. 
  • «Хоча детективами Бюро розслідувалось 664 кримінальних провадження, однак за весь період його діяльності до суду направлено лише 12 обвинувальних актів (1,8% від загальної кількості), а відшкодування збитків склало лише 33,3 млн грн, що також різниться з заявленими Бюро даними», – йдеться в пояснювальній записці до законопроєкту.

Контекст 

3 жовтня минулого року депутати з фінансового та правоохоронного комітетів на спільному засіданні комітетів заслухали звіт очільника БЕБ Вадима Мельника. Дискусія минула на підвищених тонах, нардепи не приховували свого незадоволення роботою Бюро.  

«Ми бачимо всі ознаки провалу реформи, на яку витратили понад 100 млн грн із бюджету», – заявив голова фінансового комітету Данило Гетманцев під час засідання.

Керівник БЕБ Вадим Мельник на свій захист каже, що йому бракувало часу та грошей для втілення реформи. А також похвалився позитивними відгуками в ЗМІ і прокачаними соцмережами Бюро. 

За більш ніж рік роботи БЕБ не змогло принести жодних коштів до бюджету, спираючись на звіт Генпрокуратури, заявляв Железняк.  

Мельник не погодився: БЕБ має спрямувати до бюджету 3,1 млрд грн після завершення справ за вже відкритими кримінальними провадженнями. За його словами, справи порушені проти компаній, які працюють у нафтогазовому комплексі. Проте на прохання депутатів очільник БЕБ не назвав конкретні провадження, за якими буде стягнуто цю суму.   

Не задоволені роботою БЕБ у Раді бізнес-омбудсмена. Бюро не змогло змінити погоду у бізнес-середовищі, розслідуванням економічних злочинів і надалі займається ціла низка правоохоронних органів, каже бізнес-омбудсмен Роман Ващук. 

Бізнес масово не звертався зі скаргами щодо роботи БЕБ, каже менеджерка податкового комітету Європейської Бізнес Асоціації Наталія Артемчук.

20 лютого Комітет ВР з питань фінансів, податкової та митної політики визнав роботу керівництва Бюро економічної безпеки незадовільною.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні