Категорія
Новини
Дата

Відключень електроенергії побільшає через проблеми на Південноукраїнській АЕС – Харченко

2 хв читання

В Україні 4 вересня змінено час та обсяг застосування заходів обмеження електропостачання, повідомила пресслужба НЕК «Укренерго». Причиною компанія називає зниження потужності внаслідок російської атаки 26 серпня. За даними директора Центру досліджень енергетики Олександра Харченка, час відключень збільшиться через аварію на Південноукраїнський АЕС. Атомні електростанції забезпечують понад 50% виробництва електроенергії в Україні.

Форум «Енергія бізнесу» у Києві вже 9 жовтня

Бізнес будує нову енергореальність, забезпечуючи незалежність в умовах блекаутів. 9 жовтня на форумі «Енергія бізнесу» обговоримо технології та інвестиції, що змінюють правила гри на енергоринку. Дізнайтеся, як адаптувати бізнес до майбутніх енергетичних викликів, за посиланням. 

Деталі

  • До кінця доби обленерго в усіх регіонах застосовуватимуть відключення за таким графіком: 10:05 – 13:00 – дві черги відключень; 13:00 – 15:00 – одна черга відключень; 15:00 – 24:00 – дві черги відключень.
  • Українська енергосистема продовжує відновлюватися після дев’ятьох масованих атак росіян, у ній зберігається дефіцит потужності, а на енергооб’єктах тривають аварійні та планові ремонти, наголосило «Укренерго». 
  • Для подолання дефіциту в енергосистемі на запит «Укренерго» здійснюється аварійне постачання електроенергії з енергосистеми Польщі.
  • Водночас Харченко, посилаючись на дані з двох незалежних джерел, повідомив про чергову аварію на Південноукраїнський АЕС. За його словами, дві зайві черги відключень від «Укренерго» відбуватимуться через зниження видачі енергоблоком ПАЕС на 600 МВт. Експерт не виключає, що за кілька днів енергоблок піде на ремонт.
  • Харченко заявив, що відкликає прогнози, які публічно робив раніше про нормалізацію постачання електроенергії.
  • «Високовольтні мережі відновлюються і за кілька днів будуть у порядку (наскільки це можливо). Але сюрпризи від «Енергоатома» передбачати поки що не вдається. Тому до питання міністрові енергетики щодо захисту розподільчих пристроїв АЕС додається питання якості ремонтів», – зазначив Харченко.
  • Доповнено. НАЕК «Енергоатом» – оператор українських АЕС – спростував інформацію про можливу аварію на Південноукраїнській АЕС. Виявлено лише зауваження на одному з блоків, йдеться у повідомленні пресслужби компанії.

Контекст

26 серпня Росія намагалася порушити їхню роботу, йдеться в офіційній ноті України до МАГАТЕ. Через це від мережі в день обстрілу відключили чотири атомні блоки. 

Понад 200 російських ракет і дронів 26 серпня завдали українській енергосистемі шкоди, яка спровокувала масштабні відключення світла. У чому особливість цієї атаки та як енергетики долають її наслідки, читайте в інтерв’ю із членом наглядової ради «Укренерго» Юрієм Бойком.

За словами Бойка, ще в середині 2023-го «Укренерго» захистило ключове обладнання своїх найбільших підстанцій спорудами першого рівня захисту (габіонами), зараз будують другий рівень – бетонні саркофаги (деякі вже готові). 

У 2023 році уряд схвалив виділення «Укренерго» 9,7 млрд грн на захист підстанцій. Але ці кошти тривалий час були недоступні для компанії через бюрократичні процедури, розповідав голова «Укренерго» Володимир Кудрицький у інтерв’ю Forbes.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд