Відновлення буде «широким». СОТ прогнозує зростання світової торгівлі після падіння у 2023 році /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Відновлення буде «широким». СОТ прогнозує зростання світової торгівлі після падіння у 2023 році

Getty Images

Глобальна торгівля відновиться у 2024 році й почне зростання у наступному, оскільки вплив інфляції та високих процентних ставок залишається позаду. Про це пише CNBC із посиланням на звіт СОТ «Перспективи та статистика світової торгівлі». 

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Після падіння на 1,2% у 2023-му загальний обсяг світової торгівлі цьогоріч зросте на 2,6% і ще на 3,3% – у 2025-му, прогнозує СОТ. Зростання відновиться завдяки зменшенню інфляційного тиску та впливу високих процентних ставок.
  • СОТ очікує, що відновлення торгівлі буде «широким», включно з Європою, яка минулого року пережила одне з найглибших падінь обсягів торгівлі через геополітичну напруженість та енергетичну кризу, викликану повномасштабним вторгненням Росії в Україну.
  • «У 2023 році Європа справді впливала на міжнародну торгівлю, але ми більше не спостерігаємо такої тенденції», – сказав головний економіст СОТ Ральф Осса.

Контекст

Водночас СОТ попередила, що геополітична напруженість все ще може становити ризик для перспектив світової торгівлі. Зокрема, війна між Ізраїлем і бойовиками ХАМАС може спричинити серйозні збої у торгівлі, якщо вона перекинеться на енергетичні ринки, вважає Осса.

Економіст також вказав на ознаки фрагментації глобальної торгівлі за геополітичними лініями. За його словами, доповідь СОТ розділила світову економіку на два «гіпотетичні геополітичні блоки» на основі моделей голосування в ООН і показала, що зростання торгівлі між блоками було повільнішим, ніж усередині них. 

Наприклад, США та Велика Британія зазвичай займають однакові позиції під час голосувань в ООН щодо російсько-української війни, тоді як Китай і Південна Африка, з іншого боку, мають протилежні погляди.

Ця фрагментація була особливо помітною між двома найбільшими економіками світу – США та Китаєм. Зростання торгівлі між ними було на 30% повільнішим, ніж між ними та іншими країнами.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні