Категорія
Новини
Дата

Україна у листопаді експортувала максимальний обсяг зерна за останні пʼять місяців. Про що це говорить

Експорт зернових і зернобобових у листопаді 2023 року склав 3,86 млн, що на 17% менше аналогічного місяця минулого сезону (4,67 млн т), свідчать дані Держмитслужби. Водночас експорт у листопаді був максимальним за останні пʼять місяців, зазначив економіст Олексій Блінов.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, Diia.City United, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • За 5 місяців 2023/2024 маркетингового року (почався 1 липня) Україна експортувала 13,1 млн т зерна, що на 28% менше за результат аналогічного періоду минулого року (18,1 млн. т).
  • Експорт зерна у листопаді – максимальний за пʼять місяців, звернув увагу економіст Олексій Блінов.
  • За його оцінками, у разі збереження щомісячних темпів експорту зерна в діапазоні 3,5-4 млн т, Україна зможе повністю використати цьогорічний експортний потенціал.
  • Блінов вважає, що наростити експорт зернових допомогла робота морського коридору. 
Україна у листопаді експортувала максимальний обсяг зерна за останні пʼять місяців. Про що це говорить /Фото 1

Контекст

За даними Мінагрополітики, Україна у 2022/2023 маркетинговому році (з 1 липня 2022 року по 30 червня 2023 року) експортувала 48,9 млн т зернових і зернобобових культур.

У серпні, після виходу РФ із зернової угоди, Україна запропонувала судновласникам новий морський маршрут вздовж східного берега Чорного моря. Тоді українські порти успішно покинули п’ять суден, заблоковані в Україні від початку російського вторгнення.

Віра судновласників у новий маршрут зростала пропорційно ударам України по флоту та морських базах РФ. Спершу вони остерігалися використовувати альтернативний маршрут – Росія обіцяла розглядати цивільні кораблі як військові та бити по них. 

На 24 листопада українським морським коридором пройшли 153 цивільні судна.

14 листопада Україна разом із британським урядом та пулом страхових компаній, серед яких провідні Marsh McLennan та Lloyd’s of London, створила спеціальний фонд страхування суден на $50 млн.  

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні