Категорія
Компанії
Дата

20 найбільших харчових компаній України. Виробники продуктів і напоїв збільшили виторг попри війну (іноземці страждають, але продовжують працювати в РФ)

20 найбільших компаній харчової промисловості і виробництва напоїв /колаж Анастасія Левицька

20 найбільших компаній харчової промисловості і виробництва напоїв. Фото колаж Анастасія Левицька

Експорт алкогольних напоїв та продуктів харчування приніс Україні $2,4 млрд минулого року. На харчову промисловість і напої припадає 4% українського експорту. Продукція Roshen, Global Spirits і Bayadera добре відома в багатьох країнах. Проте в рейтингу Forbes «200 лідерів української економіки» високі заробітки й у міжнародних гравців. При цьому чотири з них – у списку НАЗК спонсорів тероризму. А ще в рейтингу – виробники молочних продуктів, майонезів і мʼясних виробів. Що це за компанії та кому вони приносять прибутки?

Експорт алкогольних напоїв з України 2022 року впав більш ніж на третину, проте великі компанії, як-от Global Spirits та Bayadera, навпаки, наростили його та відкрили нові ринки збуту.

На руку виробникам зіграла популярність України в світі, каже засновник Global Spirits Євген Черняк. Його холдинг торік зріс тільки в США на 21%, а в Bayaderа загальний експортний виторг від вина та горілки підвищився на 1,4%. «Нам вдалося втримати експорт», – казав ЕП СЕО Bayaderа Анатолій Корчинський. Продажі становили 200 млн грн – компанія друга серед експортерів горілки України з часткою 23%. Bayaderа відкрила нових дистриб’юторів у Польщі, Німеччині, Ісландії, Швеції, Італії та Канаді.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні