Категорія
Новини
Дата

Витік даних із банку Credit Suisse: що відомо про рахунки Ахметова, Коломойського, Фукса та інших українців

Центр дослідження корупції та організованої злочинності (OСCRP) спільно з 46 ЗМІ з 39 країн опублікував першу частину розслідування про клієнтів найбільшого швейцарського банку Credit Suisse. Серед клієнтів банку є відомі українці: Рінат Ахметов, Ігор Коломойський, Павло Лазаренко та інші.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Журналісти отримали дані про 18 000 рахунків, на яких зберігаються активи на суму понад $100 млрд. Архів з інформацією отримала німецька газета Süddeutsche Zeitung, яка поділилася ним з OCCRP та 46 ЗМІ-партнерами у всьому світі. В Україні дані отримало «Слідство.Інфо».
  • Банк роками заплющував очі на підозрілі рахунки, які відкривали для корупційних схем політики та чиновники з України, Єгипту, Таїланду та інших країн, представники кримінального світу, пов'язані з наркобізнесом, а також сім'ї лідерів Казахстану, Азербайджану та інших країн, кажуть розслідувачі.
  • У даних Credit Suisse вказано 2500 українців, але не всі рахунки свідчать про корупцію та схеми. У витоку знайшлися рахунки олігархів Ігоря Коломойського і Ріната Ахметова, бізнесмена Павла Фукса, ексголови фіскальної служби Романа Насірова, колишнього прем'єрміністра Павла Лазаренка та членів сім'ї Гута, які могли використовувати рахунок у Credit Suisse у схемі, щоб збанкрутувати агропромислову компанію «Мрія Агрохолдинг».
  • Рахунки Ахметова пов'язані з топменеджерами компанії його бізнес-групи SCM. Адвокати SCM заявили, що вони безпосередньо пов'язані з бізнесом, і пояснили, що SCM «проганяє» через усі свої рахунки в різних банках понад $100 млн, тому наявність рахунків у Credit Suisse не дивна, зазначають розслідувачі.
  • Коломойський мав іменний рахунок на понад 27 млн швейцарських франків і рахунки на імена його матері, дружини та дочки (баланс понад 3 млрд франків у 2007 році). Коломойський пояснив їх продажем акцій компанії Evraz, але сказав, що гроші були на рахунку іншого банку, який купив Credit Suisse. У результаті ці гроші перевели до кіпрської філії ПриватБанку, зазначив бізнесмен.
  • Фукс став клієнтом Credit Suisse у 2014 році, на його рахунку в 2015 році було 17 млн франків, згідно з документами. Походження грошей Фукс журналістам не пояснив, не відповівши на запит.
  • У документах також є рахунок бізнесмена Ореста Фірманюка, який потрапив під санкції РНБО як один із 10 найбільших контрабандистів країни. У банку він мав рахунок з 2008 року, а в 2015-му на ньому було понад 60 000 франків. Журналістам Фірманюк заявив, що в нього не було таких грошей.
  • Насіров, якого звинувачували в завданні збитків Україні на 2 млрд грн, мав у Credit Suisse рахунок на 699 000 франків. Ці гроші в нього з'явилися за кілька місяців 2010 року. На той час він працював у компанії Renaissance Capital.
  • Павло Лазаренко станом на 2003 рік мав два рахунки в банку з понад 7 млн франків на них. Адвокати Лазаренка підтвердили їхню справжність, але сказали, що вони заморожені. Світовий банк у 2007 році включив Лазаренка до десятки найкорумпованіших лідерів світу.
  • У Credit Suisse також були рахунки ексглави Служби безпеки України Валерія Хорошковського. Він відкривав рахунки в банку у 2004-му, 2006-му та 2007-му роках. Коли Хорошковський закінчив роботу в компанії Evraz-Group і став заступником секретаря РНБО, на одному з трьох рахунків було мінімум 1 млрд франків. Один із рахунків у нього був і на момент вступу на посаду глави СБУ.

Контекст

Банківські витоки даних завдають істотних матеріальних збитків. Шахраї використовують конфіденційну інформацію для входження в довіру в схемах з виманювання грошей у потенційних жертв.

У 2020 році група клієнтів банку Morgan Stanley подала колективний позов, викривши установу в компрометації клієнтських даних. Серед позивачів – 15 млн клієнтів. Банк пішов на мирову угоду, вирішивши виплатити клієнтам $60 млн компенсації.

У червні 2021 року стався витік конфіденційних даних із Податкової служби США (IRS). Журналісти отримали податкові декларації кількох тисяч найбагатших американських бізнесменів. До списку увійшли гендиректор Berkshire Hathaway Воррен Баффет, глава Amazon Джефф Безос, колишній мер Нью-Йорка Майкл Блумберг та глава Tesla Ілон Маск. Відомих американців звинуватили в недостатній сплаті прибуткового податку.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні