Держава заборгувала видавцям 45 млн грн. Український інститут книги просить Мінфін і Казначейство відреагувати /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Держава заборгувала видавцям 45 млн грн. Український інститут книги просить Мінфін і Казначейство відреагувати

Getty Images

Борг перед українськими та іноземними видавцями за програмами Українського інституту книги сягнув 44,9 млн грн, йдеться у зверненні інституту до міністра фінансів Сергія Марченка і голови Державної казначейської служби Тетяни Слюз. УІК занепокоєний ситуацією, яка склалася з оплатою проєктів.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Загальна сума заборгованості інституту становить 44,9 млн грн, зокрема, за такими програмами: мистецький конкурс культурно-мистецьких проєктів, спрямованих на випуск книжкової продукції за встановленими тематичними пріоритетами (131 договір, заборгованість на суму 33,1 млн грн); мистецький конкурс культурно-мистецьких проєктів на організацію та проведення заходів із просування читання (п’ять договорів, заборгованість на суму 1,8 млн грн); програма підтримки перекладів 2023 (55 договорів, заборгованість на суму 10 млн грн).
  • Також в межах програми підтримки перекладів Translate Ukraine кошти не отримали іноземні видавці, які вклали в кожен проєкт власні кошти. «Це ставить під сумнів подальшу співпрацю Українського інституту книги з ними», – наголошується у зверненні.
  • В Інституті зазначили, що попри вторгнення, українські й іноземні учасники відгукнулися й підтримали проєкти, покликані розвивати українську культуру й книговидання. «Нам дуже прикро, що держава не може відшкодувати витрати, таким чином ще дужче погіршуючи ситуацію, в якій опинилася українська книговидавнича сфера», – повідомили в УІК.

Контекст

Згідно з опитуванням на замовлення Українського інституту книги у 2023 році, щодня читають книги 17% респондентів, це удвічі більше, ніж у 2020-му. Водночас 62% опитаних не придбали жодної книги за рік.

Українці обирають сучасні романи, фантастику й фентезі, книжки з психології та саморозвитку, йдеться в жовтневому дослідженні Info Sapiens на замовлення Українського інституту книги. Щоправда, серед прочитаних авторів частіше називали закордонних письменників, зокрема Стівена Кінга. 

Тиражі української художньої літератури вийшли за межі звичних 1500–3000 примірників. Частка книг українських авторів у видавництвах стабільно зростає, як і дохід від їхнього продажу. Детальніше про це – у матеріалі Forbes.

Цього року випуск книжкової продукції в Україні збільшився, порівняно з минулим роком, за кількістю видань на 73%, а за тиражами – на 203%, повідомило Міністерство культури із посиланням на дані Книжкової палати. Упродовж року до Державного реєстру видавців, виготовлювачів і розповсюджувачів видавничої продукції внесли 302 суб’єкти видавничої справи, 270 з яких є новими, ще 32 – переоформили свідоцтва. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні