Категорія
Новини
Дата

Війна завдала екології України збитків на 1 трлн грн

З початку повномасштабного російського вторгнення екології Україні завдано збитків на 1 трлн грн, що становить майже €36 млрд. Загалом задокументовано 2000 випадків заподіяння шкоди навколишньому середовищу. Про це сказав під час слухань у комітеті Європарламенту з питань довкілля, громадського здоров’я та харчової безпеки міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець, пише DW

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

6 жовтня. Онлайн-конференція Forbes «Без рожевих окулярів»

6 жовтня. Онлайн-конференція Forbes «Без рожевих окулярів»

Що ви дізнаєтесь: Правила розвитку бізнесу в умовах абсолютної невизначеності; Як отримати в клієнти й співпрацювати з Міноборони – найбільшим замовником у країні; Як «воєнні» інновації можуть допомогти вашому бізнесу; 2023-й у цифрах від Мінфіну й НБУ.

Квитки на конференцію за посиланням

20 спікерів: Олексій Резніков, Сергій Марченко, Михайло Федоров, Олександр Конотопський, Алекс Ліссітса, Сергій Ніколайчук, Юлія Бадрітдінова, Тарас Чмут та інші.

Коли: 6 жовтня, з 10:00 до 16:00

Ключові факти

  • Підрахувати суму збитків для довкілля, спричинених військовими діями, українська влада змогла завдяки розробленій нею спеціальній методології. За словами Стрільця, досі така методологія фіксації шкоди довкіллю у світі не застосовувалася. 
  • Із €36 млрд завданих екології збитків €11,4 млрд – це шкода, заподіяна ґрунтам, а €24,6 млрд – збитки внаслідок забруднення повітря.
  • Загалом за сім місяців війни внаслідок лісових пожеж, бомбардувань нафтопереробних заводів та промислових об’єктів обсяг викидів вуглецю в атмосферу становить щонайменше 31 млн т. При цьому міністр повідомив, що потенційно 79 млн т парникових газів буде вироблено під час повоєнної відбудови та відновлення інфраструктури міст і сіл України. 
  • Внаслідок бойових дій в Україні знищено або істотно пошкоджено близько третини лісових насаджень країни, 450 000 га лісів перебувають під російською окупацією. 2,45 млн га лісових насаджень наразі звільнено, проте вони «випалені і перекопані траншеями» і на їх відновлення «необхідні десятиліття», зазначив він.
  • У зоні бойових дій опинилися 20% природоохоронних територій України. «Росіяни окупували вісім українських природних заповідників і 10 національних парків. Вони не дотримуються охоронного статусу цих територій і використовують їх для розміщення своїх військ», – зазначив міністр.
  • Він також закликав країни – члени ЄС надіслати в Україну лабораторії для перевірки якості питної води, які особливо потрібні на деокупованих територіях. 

Контекст

У червні цього року Україна приєдналася до європейської програми LIFE для клімату та довкілля. Бюджет програми на 2021–2027 роки становить €5,43 млрд.

Україна вже має 15 пропозицій, які буде оформлено у проєкти для подання на розгляд LIFE. Серед пріоритетів – відновлення річок, розвиток заповідного фонду, побудова центрів для реабілітації птахів та диких тварин, ренатуралізації екосистем тощо. 

За 30 років функціонування програма LIFE співфінансувала понад 5600 природоохоронних проєктів у ЄС та за його межами. Наприклад, природоохоронні проєкти у Латвії, Словаччині, Італії, Нідерландах та Німеччині, які сприяли відновленню природних екосистем. У Франції в рамках проєкту запровадили заходи з поліпшення якості води в регіоні Пеї-де-ла-Луар.

У Міндовкілля зазначають, що із входженням до сім’ї LIFE Україна має можливість також використати частину цих коштів для розвитку довкіллєвої сфери. Закрити ті потреби, на які раніше власні бюджетні кошти Україна не витрачала ніколи.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні