Категорія
Новини
Дата

Україна стала учасником європейської програми LIFE для клімату та довкілля з бюджетом €5,5 млрд

Україна приєдналася до європейської програми LIFE для клімату та довкілля. Відповідну угоду між Україною та ЄС підписали міністр захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець та Комісар ЄС з питань навколишнього середовища, океанів і рибальства Віргініюс Сінкявічюс. Україна вже має 15 пропозиції, які будуть оформлені у проєкти для подання на розгляд LIFE.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Україна отримала від ЄС велику підтримку та можливості не лише для відновлення довкілля після збройної агресії РФ, але і загалом для відновлення живої природи в Україні, зазначив міністр Руслан Стрілець. 
  • За його словами, «LIFE» – це потужний фінансовий інструмент країн-учасниць. Це велика довіра до України, додав він.
  • Міндовкілля вже має понад 15 конкретних пропозиції, які будуть оформлені у відповідні проєкти для подання на розгляд програми LIFE. Серед пріоритетів – відновлення річок, розвиток заповідного фонду, побудова центрів для реабілітації птахів та диких тварин, ренатуралізації екосистем тощо.
  • «Ми бачимо, який страшний вплив має війна на життя кожного українця. У той же час не менш страшний вплив ця війна має і на довкілля. Взяти хоча б сотні тисяч тонн металобрухту, що лишається на території України, ліси, які сьогодні значною мірою заміновані та зруйновані. Потрібно вже починати думати про їх регенерацію… Це допоможе нам також розробити нові додаткові проєкти, до яких зможе долучитися і місцевий бізнес», – зазначив Сінкявічюс.
  • Бюджет програми на 2021–2027 роки становить €5,43 млрд.

Контекст

За 30 років функціонування програма LIFE співфінансувала понад 5600 природоохоронних проєктів у ЄС та за його межами. Наприклад, природоохоронні проєкти у Латвії, Словаччині, Італії, Нідерландах та Німеччині, які сприяли відновленню природних екосистем. У Франції в рамках проєкту запровадили заходи щодо покращення якості води в регіоні Пеї-де-ла-Луар.

В Міндовкілля зазначають, що з входженням до сім’ї LIFE Україна має можливість також використати частину цих коштів для розвитку довкіллєвої сфери. Закрити ті потреби, на які раніше власні бюджетні кошти Україна не витрачала ніколи.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні