Категорія
Новини
Дата

Військові ОВДП купили понад 2000 українців та представників бізнесу. Обсяг угод перевищив 4 млрд грн

Понад 2000 осіб придбали військові ОВДП станом на 21 березня, повідомляє Національний банк. Громадяни та представники українського бізнесу придбали військових ОВДП на суму 4 млрд грн та $742 000.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • З початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну, Мінфін провів сім аукціонів із продажу військових облігацій. Аукціони проводяться щотижня і допомогли залучити до державного бюджету більше 20 млрд грн та майже $12 млн станом на 21 березня.
  • Обсяг торгів на вторинному ринку вже перевищив 6 млрд грн. Угоди укладаються як на позабіржовому, так і на біржовому ринках.
  • Найбільший портфель військових ОВДП сконцентрований серед банків-первинних дилерів. За даними Мінфіну, військові ОВДП продають Укргазбанк, Укрексімбанк, Альфа-Банк, ПУМБ, «Південний», Ощадбанк, ПриватБанк, Кредобанк, ОТП банк, Райффайзен Банк Аваль. Військові ОВДП також продають брокери ICU, Універ Капітал, Dragon Capital і Concorde Capital.

Контекст

Перший аукціон з продажу військових ОВДП Мінфін провів 1 березня, залучивши до дерджбюджету 8 млрд грн. Напередодні уряд затвердив формат випуску та розміщення облігацій, допустивши викуп цінних паперів не лише комерційними інвесторами, а й Нацбанком. Для цього також на період воєнного стану була призупинена дія статті №54 Закону «Про Національний банк України», яка у звичайний час забороняє НБУ фінансувати дефіцит держбюджету шляхом купівлі ОВДП.

Наразі Нацбанк купив військових ОВДП на 20 млрд грн. У пресслужбі регулятора зазначили, що НБУ фінансуватиме виключно критичні статті видатків держбюджету та відмовиться від такої практики відразу після завершення війни.

Загалом Мінфін планує випуск військових облігацій на загальну суму 400 млрд грн. Термін обігу паперів – 15 років, ставка – 11% річних.

Для того, щоб у військові ОВДП могли інвестувати і нерезиденти, НБУ забезпечив «лінк» депозитарія Національного банку з міжнародним депозитарієм Clearstream.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні