Вклади росіян в іноземних банках збільшилися понад удвічі з початку війни. Відтік капіталу з РФ триває – WSJ /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Вклади росіян в іноземних банках збільшилися понад удвічі з початку війни. Відтік капіталу з РФ триває – WSJ

Getty Images

Вклади російських домогосподарств в іноземних банках збільшилися понад удвічі з початку війни – до 5,4 трлн руб. станом на квітень, що еквівалентно $67,3 млрд, пише The Wall Street Journal. Щомісячний приплив рублів на офшорні рахунки в іноземній валюті більш ніж у пʼять разів перевищує довоєнний рівень.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Відтік капіталу, що триває, контрастує з тим, як кремлівські чиновники зображують стійкість російської економіки, яка, за їхніми словами, постраждала, але добре адаптувалася до західних санкцій. 
Вклади росіян в іноземних банках збільшилися понад удвічі з початку війни. Відтік капіталу з РФ триває – WSJ /Фото 1

Інфографіка: WSJ

  • Економісти на Заході розходяться в думках щодо того, чи повернеться російська економіка до зростання цього року чи знову скоротиться, як це було 2022-го. Але більшість згодні з тим, що війна та ізоляція завдали довгострокової шкоди.
  • Росіяни попрямували до неформальних торговців валютою, щоб обміняти рублі на іноземну валюту. Інші знайшли притулок у банківських системах сусідніх країн, таких як Грузія, Казахстан та Вірменія, де вони все ще можуть мати доларові рахунки та картки Visa. 
  • Дехто звернувся до криптографії, щоб вивести свої гроші з Росії.
  • Росіяни посилаються на сукупність причин, через які вони виводять свої гроші за межі досяжності російської валютної та банківської системи. Цього року рубль впав на 8% до долара, оскільки енергетичні санкції починають діяти. Західні держави збільшили кількість російських банків, на які поширюються санкції, ще значно обмеживши можливості для закордонних операцій. 
  • Уряд РФ послабив контроль за капіталом, введений у перші дні після початку війни, щоб зупинити фінансовий хаос, але багато хто побоюється, що його може бути введено повторно.

Контекст

Сотні тисяч росіян, особливо чоловіків, які прагнуть уникнути призову, залишили країну та вивезли із собою свої гроші. Деякі російські компанії переїхали за кордон. Росіяни також відкривають іноземні рахунки для підготовки до поїздок (або на випадок, якщо вони колись захочуть іммігрувати) і для придбання товарів та послуг, недоступних у Росії.

Російські гроші, відправлені за кордон, виявилися несподіваним благом для невеликих колишніх радянських республік. Минулого року економіка Вірменії зросла на 13%, що є одним із найвищих показників серед 196 країн, що відстежуються Міжнародним валютним фондом. Економіка Грузії зросла на 10%, Киргизстану – на 7%.

За даними S&P Global Ratings, з початку року до березня в Грузії обсяг грошових переказів з Росії збільшився на 565%, а до Вірменії – на 382%. Депозити нерезидентів у банках Вірменії зросли більш ніж удвічі та становили $3,3 млрд на кінець 2022-го. Минулого року іноземці вклали в банківську систему Азербайджану майже $514 млн, а грузинські банки – $1,5 млрд.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні