Категорія
Новини
Дата

Оголошена Путіним мобілізація спровокувала дефіцит іноземної валюти у Росії. Усе через масове зняття депозитів у доларах та євро

Центральний банк Росії зафіксував минулого місяця дефіцит іноземної валюти, оскільки призов до армії, оголошений президентом РФ Володимиром Путіним, спровокував зняття коштів із депозитів у доларах та євро, а також сплеск покупок валюти на місцевій біржі, пише Bloomberg.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Голова Центробанку РФ Ельвіра Набіулліна закликала перейти на валюти «дружніх країн», як-от юань. Але попит на євро та долари, які стали вважатися у РФ «токсичними» через санкції, запроваджені у звʼязку з війною в Україні, зріс після того, як оголошена у вересні часткова мобілізація спонукала сотні тисяч росіян втікати за кордон.
  • «На тлі санкційних ризиків і відтоку валютних депозитів низка банків зіткнулися зі значним скороченням валютних кореспондентських рахунків, що призвело до дефіциту валютної ліквідності на внутрішньому ринку», – йдеться в опублікованому звіті Банку Росії. 
  • Зняття коштів із роздрібних та корпоративних депозитів в іноземній валюті в жовтні досягло $14,8 млрд, а відсоткові ставки за одноденними свопами на долар та євро на місцевому ринку стали негативними.
  • У той же час росіяни скупили на Московській біржі так званої «недружньої» валюти на суму, еквівалентну 70,9 млрд рублів ($1,2 млрд), йдеться в повідомленні Центробанку.
  • Поряд із зростанням попиту скоротилася пропозиція доларів і євро, оскільки російські експортери скоротили частку цих валют у зовнішній торгівлі на користь юаня, щоб уникнути санкційних ризиків.

Контекст

Президент Росії Володимир Путін підписав указ про часткову мобілізацію в РФ, про це він сказав у своєму зверненні до росіян. За словами міністра оборони Сергія Шойгу, Росія планує мобілізувати 300 000 резервістів. За даними ЗМІ, йдеться про 1 млн осіб.

Рішення президента РФ Володимира Путіна про вторгнення в Україну призвело до історичної втрати кількості населення його країни та прискорює демографічний крах Росії. Тисячі жертв на полі бою, мобілізація 300 000 росіян для участі у війні і ще більша втеча людей за кордон підривають цілі Путіна щодо стабілізації населення вже цього року.

Економісти Банку Росії вважають, що наказ Путіна про мобілізацію підірвав довіру споживачів та ділову активність і, ймовірно, чинитиме тиск на економіку найближчими місяцями.

Витрати на мобілізацію Росії та вплив західних санкцій можуть призвести до провалу в прогнозах уряду щодо бюджету та виснаження резервів Москви до найнижчого рівня за останні роки, пише Reuters із посиланням на розрахунки аналітиків.

У жовтні інфляція в Росії, як очікують експерти, досягла найнижчого рівня від початку вторгнення в Україну, хоча ризики зростають після часткової мобілізації, оголошеної Кремлем. Тож Bloomberg Economics прогнозує зростання цін на 13,4% до грудня, що стане одним із найвищих показників на кінець року за 20 років.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні