Підсанкційні товари з ЄС на понад $1 млрд потрапили до РФ замість транзиту до інших країн – FT /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Підсанкційні товари з ЄС на понад $1 млрд потрапили до РФ замість транзиту до інших країн – FT

2 хв читання

Getty Images

Експортні товари з ЄС на суму понад $1 млрд, на які поширюються санкції, зникли по дорозі до економічних партнерів Росії, пише Financial Times. Видання вважає, що товари, які можуть бути використані у військових цілях та підлягають експортному контролю, могли ввозитися до РФ під приводом того, що вони були лише транзитом.

Ключові факти

  • Видання називає цей потік «примарною торгівлею», яка, на думку західних офіційних осіб, допомогла підтримати економіку РФ під час війни.
  • Дані, проаналізовані FT, показали, що лише близько половини з вибірки контрольованих товарів «подвійного призначення» на суму $2 млрд, відправлених із ЄС, справді досягли заявлених пунктів призначення у Казахстані, Киргизстані та Вірменії.
  • Більша частина цих товарів, які так і не досягли офіційного пункту призначення, походить з ЄС із країн Балтії.
  • Товари були відправлені у 2022 році після повномасштабного вторгнення Росії до України, коли торгівля ЄС з Казахстаном, Киргизстаном і Вірменією зросла до безпрецедентного рівня.
  • Невідповідність у записах свідчить про те, що Росія оминула широкомасштабні санкції, вказавши фальшиві пункти призначення у митних деклараціях ЄС. Цей метод допоміг Москві зберегти доступ до найважливіших європейських продуктів, включаючи компоненти літаків, оптичне обладнання та газові турбіни.
  • Справжня цифра «примарного імпорту» Росії, ймовірно, є значно вищою, оскільки до $1 млрд належить лише вибірка обмежених товарів, які FT вдалося зіставити з даними про міжнародні торгові потоки. За даними видання, якщо взяти всю торгівлю ЄС разом за рік після початку війни в Україні, розрив між статистикою ЄС та Казахстану свідчить, що між двома країнами зникло предметів торгівлі на $2,9 млрд.

Контекст

У лютому ЄС заборонив транзит товарів подвійного призначення через Росію. Це означає, що вони не можуть ввозитися до Росії безпосередньо з ЄС, навіть якщо призначені для іншої країни. Але офіційні особи в країнах Балтії побоюються, що заборони, як і раніше, недостатньо, щоб зупинити потік, і намагаються зупинити контрабанду на національному рівні.

Литва наполягає на жорсткіших обмеженнях на ширший спектр товарів подвійного призначення та чутливих товарів, зокрема передових технологій і авіаційних запчастин, і хоче зупинити відправку заборонених товарів до Білорусі, союзниці Росії. Міністри також почали розглядати національні заходи щодо запобігання вивезенню деяких товарів з Литви.

Естонці також підтримали повну заборону на транзит товарів, що вивозяться з ЄС, причому не лише товарів подвійного призначення, а й інших категорій товарів, на які поширюються санкції та обмеження. 

Наразі Європейський Союз обговорює новий механізм санкцій проти третіх країн, які роблять недостатньо для запобігання ухиленням Росії від санкцій, пише Bloomberg. Особливо це стосується тих країн, які не можуть пояснити стрибки в торгівлі товарами чи технологіями, кажуть джерела.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні