Категорія
Світ
Дата

«Найкращий канцлер – це кандидат лівих і правих». Як Росія намагається створити антивоєнну коаліцію в Німеччині. Ексклюзив WP на основі даних розвідки

The Washington Post потрапили до рук чутливі російські документи, датовані липнем–листопадом 2022 року, які спочатку вдалося роздобути європейській розвідці. Документи показують, що Росія втручається у внутрішню політику іншої країни. Знову.

Ключові факти з ексклюзивного матеріалу переказує Forbes.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

На початку липня Путін оголосив: «Навіть у країнах, які є сателітами США, зростає усвідомлення того, що сліпе слідування керівної еліти цих держав за хазяїном зазвичай не співпадає з їхніми національними інтересами, а часто навіть зовсім їм суперечить». 

За кілька днів після цього, 13 липня, Сергій Кирієнко, перший заступник керівника Адміністрації президента РФ, зібрав політичних стратегів у Кремлі, щоб знайти спосіб скористатися «суперечностями», про які говорив Путін.

Згідно з виявленими документами, під час цієї зустрічі Кирієнко визначив Німеччину як головну ціль. Саме там вони мали посилити кампанію з дискредитації Європейського Союзу, США, Британії та НАТО, одночасно переконуючи німців у тому, що їм самим шкодять санкції проти Росії.

Кирієнко вимагав, щоб за три місяці кількість людей, які підтримують покращення відносин із Росією, збільшилася на 10%

Один зі стратегів сказав, що це «буде непросте завдання», але вони одразу взялися до роботи. Кремлівці активізували свою армію ботів, які почали поширювати в німецьких соцмережах та на акціях протестів слогани типу «Купуйте газ, а не війну» і «Україна хоче війни – Німеччина хоче миру».

Документи свідчать, що слогани для протестів проти підвищення цін на енергоресурси стали ще одним напрямом стратегії росіян. Втім, тут вони були не надто успішні через помірну зиму і диверсифікацію німецьким урядом поставок енергії.

Сергій Кирієнко /Getty Images

Сергій Кирієнко дав завдання кремлівським стратегам розгорнути в Німеччині кампанію з дискредитації Європейського Союзу, США, Британії та НАТО Фото Getty Images

У документах навіть згадується план створення двох графіті, які мали потрапити до німецької преси. На першому мав бути товстий «Дядько Сем», який каже: «Потерпіть це ще кілька років».

На другому – міністерка закордонних справ Анналена Бербок, яка сидить на «Північному потоці», махає українським прапором і каже «Мені байдуже, що думають німці». Незрозуміло, чи план із графіті було реалізовано.

Стратеги звітували про свої успіхи раз на місяць кремлівським урядовцям у формі презентації. Вони розповідали, наскільки поширилася їхня кампанія в соцмережах, до якої входило і створене в серпні токшоу «Зрозуміти росіян» на YouTube.

Наприкінці серпня кремлівські стратеги збирали інформацію про заплановані протести в різних куточках Німеччини. Ці протести мали проходити під керівництвом ліворадикальних чи праворадикальних лідерів, навіть тих, хто належав до руху рейхсбюргерів.

На цих демонстраціях, які щопонеділка проходили в Лейпцигу й Нойштерліці, учасники тримали заготовлені кремлівцями гасла: «Негайно запустіть Північний потік – 2», «Зніміть антиросійські санкції», «Опустіть ціни на електрику» і таке інше.

Союз правих і лівих

Стратеги сподівалися використати ці протести як нагоду просунути ще одну ідею. Ця ідея полягала не лише в тому, щоб дискредитувати союз Заходу, а й змінити лідера Німеччини.

Головний редактор правого журналу Compact і рупор Путіна в Німеччині Юрген Елсессер нібито несподівано заявив на сторінках свого видання, що Сара Вагенкнехт, членкиня ліворадикальної партії Die Linke, буде чудовою лідеркою для правих і лівих.

Після мітингу в лютому, під час якого політикиня закликала німецький уряд не постачати танки Україні, журналіст написав: «Найкращий канцлер – це кандидат лівих і правих». 

Така пропаганда обʼєднання протилежних політичних ідей під егідою миру триває місяцями, хоч цей союз залишається неофіційним і негарантованим. Сама ідея народилася в стінах Кремля на початку вересня минулого року.

Згідно з документом від 9 вересня, мета такого нового політичного формування полягає в тому, щоб виграти «більшість на виборах усіх рівнів» у Німеччині. Крім того, була ідея перезапустити ультраправу партію «Альтернатива для Німеччини» (АдН), яка відома своєю прихильністю до Росії.

Росіяни хотіли, щоб рейтинги АДН перевищили тодішні 13% і вона стала партією «німецької єдності», яка буде посувати наратив про шкоду антиросійських санкцій інтересам Німеччини.

«Невмілі політики, які нездатні розрахувати наслідки їхніх рішень, втягнули Німеччину в конфлікт із Росією, справжнім союзником нашої країни і нашого народу, – йдеться в кремлівському маніфесті для АдН. – Наші інтереси вимагають відновлення нормальних партнерських відносин із Росією». Щоправда, із документів не зрозуміло, чи потрапив маніфест до когось у партії.

В переглянутих документах не було записів про спілкування російських стратегів із кремлівськими союзниками в Німеччині. Проте інтервʼю WP свідчать про те, що принаймні одна людина, близька до Вагенкнехт, і кілька членів АдН тримали звʼязок із російськими чиновниками під час планування вищезгаданого союзу.

Getty Images

Сара Вагенкнехт, членкиня ліворадикальної партії Die Linke, яку Кремль бачить лідеркою союзу лівих і правих у Німеччині. Фото Getty Images

Велику кількість деталей у роздобутих документах анонімно підтвердили західні чиновники. Це перші прямі спроби Кремля втрутитися у внутрішню політику Німеччини за рахунок формування нової коаліції між Вагенкнехт, ліворадикалами і АдН, а також підтримки протестів екстремістів проти німецького уряду.

Чи успішна російська пропаганда?

У заяві для WP Вагенкнехт написала, що не буде «жодної співпраці чи союзу» між нею та «елементами АдН». Вона назвала «абсурдними» будь-які закиди про те, що російські чиновники пропонували їй обʼєднання з АдН.

АдН, яка відома в Німеччині своїм «розумінням Путіна», повторює пропаганду Кремля про те, що війну в Україні спровокували Штати, а Росія просто обороняється від розширення НАТО та захищає російськомовних на Донбасі.

Як свідчать документи та інтервʼю, Москва давно обробляє десятки членів АдН, пропонуючи їм розкішні візити до Росії, які російська сторона повністю оплачує.

Попри таку близькість із Москвою і часті візити, члени партії АдН заперечують спекуляції про те, що Росія дає гроші партії, але припускають, що деякі їхні колеги по партії могли спокуситися.

Дійсно, у 2017-му до рук журналістів потрапили е-листи, в яких російські дипломати висловлювали свої думки з приводу візитерів від АдН до Росії.

«У нас буде власний, абсолютно контрольований член парламенту», – йшлося в одному листі про Маркуса Фройнмаєра, члена АдН.

Дехто у АдН вважає, що Росія справді може намагатися в будь-який спосіб поширити свій вплив і просунути власні наративи, проте ідея з союзом протилежних таборів надто вже радикальна. Через кардинально різні цілі лівих і правих партій вони навряд чи зможуть дійти згоди.

На звʼязку з Кремлем

Одним із тих, хто перебуває на звʼязку з російськими чиновниками, виявився колишній чоловік Вагенкнехт, Ральф Німеєр. За його словами, він у постійному контакті з колишньою дружиною, а під час спілкування з кремлівцями йому було очевидно, що «дехто в Росії зацікавлений» у союзі Вагенкнехт із праворадикалами.

Німеєр вважає, що його колишня ніколи не прийме підтримку Москви, бо не захоче повторити долю француженки Марі ле Пен, «якій кредит у російському банку коштував президентства». Вагенкнехт просто не стане так ризикувати, особливо якщо врахувати, що, згідно із даними Der Spiegel, на національних виборах вона може набрати до 24% голосів.

Варто зазначити, що сам Німеєр – особистість неоднозначна. Наприкінці березня в його будинку відбулися обшуки через можливу участь у змові рейхсбюргерів із метою повалення німецького уряду. Сам він свою причетність заперечує.

А от власні візити до Москви підтверджує, і після повномасштабного вторгнення Росії в Україну вони не припинилися. Він навіть розповів, що під час своєї поїздки туди невдовзі після вибухів газопроводів «Північний потік» речник Кремля Пєсков дав йому зашифрований телефон. Таким чином, Пєсков давав Німеєру прямий звʼязок із собою.

Сара Вагенкнехт на мітингу /Getty Images

Сара Вагенкнехт на мітингу проти постачання зброї і танків Україні. Берлін, 25 лютого Фото Getty Images

Тоді ж, розповів Німеєр, речник Кремля висловив зацікавленість у союзі Вагенкнехт і АдН. Сам Німеєр теж вважає, що обʼєднання лівих і правих буде виграшним.

Колишній чоловік Вагенкнехт зазначив, що вона не в захваті від союзу із АдН, бо боїться таким чином відвернути підтримку своїх лівих прихильників.

Без надання конкретних опитувань він стверджує, що з власною партією Вагенкнехт зможе набрати 10–20% на виборах, а у союзі із АдН «вона точно забере більшість голосів».

«Вона надзвичайно популярна в Німеччині, тому їй вдасться виграти посаду канцлера», – сказав Німеєр, додавши, що вже планує платформу для Вагенкнехт, адже подівається, що податковий скандал навколо Шольца призведе до позачергових виборів.

«Росіяни її точно підтримають», – зазначив він після двотижневого візиту до Москви у квітні.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні