Категорія
Новини
Дата

«Вторгнення Росії в Україну все ще можливе». Що сказав Байден у своєму зверненні (відео)

Вторгнення Росії в Україну все ще можливе, незважаючи на заяви російської сторони про відведення військ від українських кордонів, сказав президент США Джо Байден у вівторок у зверненні до американців. Глава Білого дому вкотре попередив РФ про наслідки агресії проти України.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Байден вітає заяву Міноборони РФ про відведення частини військ від кордонів з Україною, однак, на його думку, США ще доведеться перевірити, чи РФ справді повертає військових у місця постійної дислокації.
  • Біля кордонів з Україною на території РФ та Білорусі залишається близько 150 000 військових, і вторгнення РФ в Україну все ще є «дійсно можливим». Через це США рекомендували американцям покинути Україну та вирішили тимчасово перевести посольство з Києва до Львова, пояснив він.
  • Президент США висловився за продовження дипломатичного шляху у вирішенні кризи. Слід дати дипломатії всі шанси, заявив Байден.
  • США, НАТО та Україна не загрожують Росії та не намагаються її дестабілізувати.
  • США готові до будь-якого розвитку подій, і пакет санкцій на випадок російського вторгнення в Україну вже готовий.
  • У разі агресії Росії США не допустять введення в експлуатацію газогону «Північний потік – 2», пообіцяв Байден.
  • США не надсилатимуть військових для бойових дій до України, проте Вашингтон «рішуче відповість» у разі нападу на американців в Україні, наголосив глава Білого дому.
  • Байден нагадав про союзництво США та колишніх республік СРСР у Другій світовій війні. «То була війна з необхідності. Але якщо зараз Росія нападе на Україну – це буде війна з вибору, і війна без причин і підстав», – наголосив він.

Контекст

10 лютого президент США закликав американців, що перебувають в Україні, негайно покинути країну через загрозу війни з РФ, після чого аналогічні заяви зробили Австралія, Велика Британія, Норвегія, Канада, Латвія, Естонія, Нідерланди, Чорногорія, Японія і Південна Корея. Росія може розпочати вторгнення в Україну «у будь-який момент», заявила в пʼятницю влада США на основі даних розвідки. Неофіційною датою називали 16 лютого.

14 лютого канцлер Німеччини Олаф Шольц прибув із візитом до Києва та запевнив президента Володимира Зеленського, що ескалація дорого коштуватиме Росії. Після цього Шольц вирушив до Москви для переговорів із президентом РФ.

15 лютого Міноборони РФ повідомило, що підрозділи Західного та Південного військових округів завершили навчання і розпочали повернення до пунктів базування залізницею та автомобільним транспортом. Західний військовий округ межує із північними областями України, Південний охоплює окупований Крим.

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні