Категорія
Новини
Дата

Шольц запевнив Зеленського, що ескалація дорого коштуватиме Росії. Позиція Німеччини про відмову постачати Україні зброю незмінна

Президент України Володимир Зеленський і канцлер Німеччини Олаф Шольц під час зустрічі у понеділок обговорили безпекові гарантії для України на тлі російської агресії. Шольц запевнив Зеленського, що військова агресія потягне серйозні політичні та економічні наслідки для Росії, повідомляє BBC.

🎂 День народження у нас — подарунки вам. Forbes Ukraine чотири роки, тому даруємо 44% знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом FORBES4 до 31 березня. Оформлюйте зараз за цим посиланням

 Ключові факти

  • Німеччина вважає скупчення російських військ біля кордонів України «необґрунтованим» і таким, що «не має логічних пояснень», заявив Шольц.
  • Німеччина очікує від Росії відповіді на пропозиції, які надали їй НАТО та США, та готова до далекосяжних узгоджених із союзниками санкцій.
  • Сторони обговорили ризики України, повʼязані з «Північним потоком-2». Зеленський наголосив, що Україна потребує енергетичних безпекових гарантій і важливо, щоб Німеччина стала гарантом транзиту газу територією України.
  • Шольц також заявив, що Німеччина, яка відмовилася постачати Україні зброю, не змінила свою позицію.

Контекст

14 лютого канцлер Німеччини Шольц прибув із візитом до Києва, де зустрівся з президентом Зеленським, після чого 15 лютого у Москві проведе переговори з президентом Росії Володимиром Путіним.

У США на початку січня представили новий пакет санкцій проти Росії у разі вторгнення до України. ЄС також підготував пакет санкцій проти РФ. Вони стосуються низки значимих Росії сфер, зокрема високотехнологічних комплектуючих.

Велика Британія разом із союзниками готує пакет жорстких санкцій, які будуть активовані «в ту саму мить, коли нога російського солдата перетне український кордон», сказав премʼєрміністр Борис Джонсон у Києві 1 лютого. Британія допускає конфіскацію майна російських олігархів у Лондоні.

Нерухомість російських олігархів у Німеччині також може бути конфіскована у разі вторгнення Росії в Україну. Серед інших заходів – обмеження свободи пересування та замороження рахунків.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні