Категорія
Новини
Дата

Сі Цзіньпін підтримав проведення мирного саміту за умови спільної участі РФ та України

Китайський лідер Сі Цзіньпін підтримав проведення мирної конференції для врегулювання «української кризи». Умовою для цього він назвав участь у ній Росії та України та запропонував для цієї мети чотири принципи. Про це йшлося на зустрічі Сі Цзіньпіна з канцлером Німеччини Олафом Шольцем у Пекіні 16 квітня, йдеться в повідомленні Центрального телебачення Китаю (CCTV).

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Сі Цзіньпін закликав уникати руху по спіралі ескалації «української кризи». За його словами, сторони повинні працювати спільно, щоб якнайшвидше відновити мир. Для цього він запропонував чотири принципи.
  • «По-перше, ми повинні надавати пріоритет підтримці миру та стабільності і не прагнути особистих вигод. По-друге, охолодити ситуацію і «не підливати олії у вогонь». По-третє, слід накопичувати умови відновлення миру і не загострювати протиріччя надалі. По-четверте, необхідно зменшити негативний вплив на світову економіку і не підривати стабільність глобальних виробничих ланцюжків та ланцюжків постачання», – сказав Сі Цзіньпін.

Контекст

Президент Володимир Зеленський представив свою формулу миру 15 листопада 2022-го на саміті G-20. Вона складається з 10 пунктів, зокрема про виведення російських військ з усієї території України та покарання воєнних злочинців.

У 2023-му Офіс президента почав готувати підґрунтя для проведення саміту миру на основі цієї формули. Для цього ОП регулярно збирає послів іноземних країн у Києві та провів декілька самітів політичних радників: у Копенгагені, Джидді, на Мальті та в Давосі.

Саміт миру має відбутися вже на рівні лідерів у Швейцарії 15–16 червня. За задумом Офісу президента, Україна та лідери вироблять на першому саміті конкретний план на основі української формули миру. Цей план можуть представити Росії. Якщо вона погодиться на нього, її можуть запросити на другий мирний саміт.

Голова ОП Андрій Єрмак заявляв, що є обережна надія, що Китай долучиться до мирного саміту.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні