Категорія
Новини
Дата

США на українському Саміті миру в Швейцарії представлятиме віцепрезидентка Камала Гарріс

1 хв читання

На Глобальному саміті миру в Швейцарії Сполучені Штати представить віцепрезидентка Камала Гарріс, йдеться в повідомленні Білого дому. Також у складі делегації буде радник національної безпеки Джейк Салліван.

Мирний саміт заплановано на 15–16 червня, у ньому братимуть участь 107 держав і міжнародних організацій, повідомив прессекретар президента України Сергій Никифоров. Раніше стало відомо, що конференцію, ймовірно, пропустить президент США Джо Байден через передвиборчий захід у Каліфорнії.

Ключові факти

  • Згідно із повідомленням Гарріс вирушить до Люцерна у Швейцарії 15 червня для участі в українському Саміті миру. 
  • Віцепрезидентка підкреслить відданість адміністрації Байдена підтримці зусиль України щодо забезпечення справедливого і стійкого миру, заснованого на суверенітеті й територіальній цілісності України та принципах Статуту ООН. 
  • Зазначається, що віцепрезидентка підтвердить підтримку народу України, який захищає себе від російської агресії. Радник національної безпеки Джейк Салліван приєднається до віцепрезидентки, щоб представляти Сполучені Штати на саміті.

Контекст

24 травня стало відомо, що Байден може пропустити український Cаміт миру у Швейцарії через передвиборчий захід. Разом із ним у Каліфорнії на заході зі збору коштів будуть актори Джордж Клуні та Джулія Робертс, а також колишній президент США Барак Обама та ведучий вечірнього телешоу Джиммі Кіммел.

Після цього Зеленський розкритикував рішення президента США. «Президент Байден потрібен Саміту миру і потрібен іншим лідерам, які дивляться на реакцію США. Його відсутності аплодуватиме Путін, причому стоячи», – зазначив Зеленський. 

Водночас Байден може підписати із президентом України Володимиром Зеленським двосторонню безпекову угоду під час саміту G7 в Італії, який передуватиме Саміту миру в Швейцарії. Очікується, що угода із США стане найбільш значущою серед інших угод, підписаних досі.

Очікується, що учасникам Саміту миру запропонують обговорити найменш суперечливі теми з української «формули миру»: ядерну та продовольчу безпеку, обмін військовополонених у форматі «всіх на всіх» і повернення українських дітей, яких вивезли до РФ.

Водночас ЄС вже думає над тим, як організувати восени в Саудівській Аравії зустріч щодо війни в Україні за участю Росії, повідомляв Bloomberg із посиланням на свої джерела.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні