Категорія
Новини
Дата

Яхта Медведчука перебуває під безстроковим арештом. Офіс генпрокурора та АРМА відреагували на можливу втрату активу

2 хв читання

Яхта Royal Romance. Фото: Tjerk Zweers

Яхта Royal Romance. Фото: Tjerk Zweers

Яхта колишнього нардепа Віктора Медведчука Royal Romance перебуває під арештом на основі безстрокових санкцій. Офіс генпрокурора спільно з МЗС України вживають заходів для конфіскації та реалізації активу. Так відомство прокоментувало інформацію нардепа Ярослава Железняка про те, що нібито через затягування з розслідуванням справи Медведчука, з яхти зняли арешт і держава може його втратити. 

За 107 років існування Forbes логотип змінювався 18 разів, але таким авангардним і вільним світ його бачить вперше. В новому числі журналу Forbes Ukraine: сучасне мистецтво, топ-50 благодійних фондів, альтернативна енергетика, 30 до 30. Замовляйте вже зараз!

Деталі

  • Яхта Royal Romance перебуває під арештом у двох провадженнях щодо вказаного екснардепа. Триває спільна робота з українським МЗС і міжнародними партнерами щодо напрацювання механізму її конфіскації та реалізації, зазначається у повідомленні.
  • Офіс Генпрокурора наголосив, що не він, а нове керівництво АРМА допустило зволікання в цьому процесі – лише 20 березня 2024 року, майже через два роки після арешту, АРМА розпочало процедуру реалізації яхти.
  • «Розуміючи, що терміни спливають, Офіс Генпрокурора ініціював процес арешту цього активу за допомогою санкційних механізмів ЄС з метою недопущення виходу яхти з акваторії Хорватії та для забезпечення можливості її подальшої конфіскації й реалізації», – заявив Офіс генпрокурора.
  • Доповнено. «Зволікання та ненадання належним чином міжнародно-правової допомоги Офісом генпрокурора призвело до зняття арешту з яхти державного зрадника Меведчука», – йдеться у коментарі АРМА, який є у розпорядженні Forbes. 
  • В агентстві зазначили, що Верховний суд Хорватії мав провадження у справі щодо нагляду за наданням міжнародно-правової допомоги Офісом генпрокурора, «неналежне виконання якої призвело до зняття арешту». 
  • Але цей факт не означає неможливість виконання поставлених перед агентством завдань, йдеться у коментарі. АРМА заявило, що реалізує яхту і вона не повернеться до Медведчука. 
  • «Є чотири кримінальні провадження, тому усі державні та правоохоронні органи України мають діяти злагоджено й з однією метою – перемогти Путіна і його соратників. Коли правоохоронний орган намагається виправдати свою бездіяльність протягом років, відсутність вироків чи ненадання Мінʼюсту Хорватії копій документів – оцінку має давати народ України», – наголосили в АРМА.

Контекст

У лютому Кабмін погодив продаж Royal Romance, що належить сімʼї Віктора Медведчука.

20 березня вперше в історії України та практиці АРМА було оголошено про початок реалізації арештованого активу за кордоном – яхти Медведчука Royal Romance.  

23 квітня стало відомо, що у конкурсі на реалізацію яхти Медведчука перемогла компанія Troostwijk Auctions з Нідерландів

У травні цього року АРМА заявило, що яхта Royal Romance набула статус українського судна, що означає національну приналежність судна, на яке поширюється юрисдикція України.

23 липня нардеп Ярослав Железняк повідомив, що АРМА не може продати арештовану яхту Royal Romance, бо суд у Хорватії скасував її арешт. «Затягування в розслідуванні кримінальних проваджень проти зрадника України Віктора Медведчука призвели до скасування арешту яхти в одному з чотирьох проваджень, а АРМА не може виконати національні рішення судів з реалізації судна. На додаток, така ситуація загрожує тим, що Україна може взагалі втратити цей дороговартісний актив», – заявив Железняк.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд