Категорія
Новини
Дата

Японія обіцяє Україні $3,5 млрд бюджетної підтримки і допомогу з відновленням

Уряд Японії планує спрямувати в Україну $3,5 млрд прямої бюджетної підтримки протягом 2023 року. Про це йшлося на зустрічі в США міністра фінансів України Сергія Марченка з міністром фінансів Японії Сунічі Судзукі, повідомила пресслужба Мінфіну. 

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Марченко наголосив, що в умовах війни зовнішнє фінансування має ключову роль у збереженні макроекономічної стабільності через значне збільшення видатків на захист і оборону. 
  • Своєю чергою, Судзукі підтвердив наміри уряду Японії спрямувати в Україну $3,5 млрд прямої бюджетної підтримки протягом 2023 року. Ці кошти дозволять профінансувати пріоритетні, зокрема соціальні та гуманітарні видатки, йдеться в повідомленні Мінфіну. Від початку повномасштабної війни Японія надала Україні $581 млн пільгового фінансування. 
  • Під час зустрічі Марченко зазначив, що для реалізації швидкого відновлення у 2023 році Україна розраховує на підтримку міжнародних партнерів та приватного сектору. 
  • Представники Мінфіну Японії заявили про готовність підтримати Україну у відбудові, зокрема, через потенційні спільні проєкти з Японським агентством міжнародного співробітництва JICA.

Контекст

Війна збільшила видатки бюджету в 1,5–2 рази. Джерело фінансування – борг і допомога союзних країн. Тільки бюджетні витрати на безпеку зростають більш ніж у 10 разів. Половина всіх видатків передбачена на армію. 

11 квітня президент Володимир Зеленський підписав законопроєкт про збільшення видатків держбюджету на 537,2 млрд грн, з яких 96,5% будуть спрямовані на сектор національної безпеки і оборони. 

У країні, яка веде активну війну за виживання, на весь 2023-й було заплановано витрат на оборону і безпеку приблизно стільки ж, як витрачено лише у другій половині минулого року. При тому що інтенсивність війни не передбачає жодного зниження порівняно з другою половиною 2022-го, вважає керівник аналітичного відділу Concorde Capital Олександр Паращій.

Це вказує на те, що уряд планував у 2023 році воювати лише пів року. Такі оптимістичні прогнози закладати зарано, принаймні на рівні Кабміну. Тож зростання витрат на війну – адекватний і навіть вимушений крок.

Кошти, що їх надають США, ЄС та інші міжнародні донори, можуть забезпечити Україну до кінця поточного року, вважає міністерка фінансів США Джанет Єллен. За її словами, якщо війна триватиме, США готові й надалі працювати з партнерами над забезпеченням потреб нашої країни.

МВФ оцінює потреби України в зовнішньому фінансуванні у $115 млрд – у випадку закінчення війни до середини 2024 року.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні