Категорія
Новини
Дата

Японія планує заборонити експорт деяких автомобілів до Росії

1 хв читання

Японський уряд планує значно посилити експортний контроль за легковими автомобілями, зокрема з пробігом, як додаткові санкції проти Росії за її війну в Україні, пише Yomiuri. Таким чином Японія хоче підвищить ефективність економічних санкцій та привести їх у відповідність заходів США та ЄС.

Ключові факти

  • Очікується, що санкції буде схвалено кабінетом міністрів у липні та вони почнуть застосовуватися вже на початку серпня.
  • З квітня минулого року Японія заборонила експорт до Росії люксових автомобілів вартістю понад 6 млн єн. 
  • Цього разу, крім бензинових та дизельних автомобілів з обʼємом понад 1900 куб. см, забороні підлягатимуть і усі гібридні автомобілі та електромобілі (EV) з таким же двигуном.
  • Згідно з торговельною статистикою японського Міністерства фінансів, експорту з Японії до Росії в 2022 році склав близько 600 млрд єн, що приблизно на 30% менше, ніж у попередньому році. Серед них 200 000 уживаних автомобілів, або близько 250 млрд єн, що становить чверть від загальної вартості експорту з Японії (близько 960 млрд єн).
  • Через посилення санкцій уживані автомобілі, які можуть бути експортовані до Росії, будуть обмежені невеликими автомобілями, а вартість експорту, як очікується, скоротиться приблизно до 100 млрд єн. 

Контекст

На саміті «Великої сімки», що відбувся у травні в Хіросімі, було оголошено в заяві щодо України, що країни «вживуть заходів для обмеження експорту всіх товарів, які мають вирішальне значення для російської агресії».

Сполучені Штати у травні вирішили розповсюдити заборону на всі легкові автомобілі. ЄС також оголосив у червні, що розширить обмеження на легкові автомобілі обʼємом понад 1900 куб.

Автовиробники всього світу прийняли рішення призупинити виробництво чи піти з Росії один за одним після того, як почалося вторгнення в Україну, і дефіцит нових автомобілів у Росії стає дедалі помітнішим. За словами японських урядовців, були побоювання, що Росія використовує японські вживані автомобілі у військових цілях.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Попередній слайд
Наступний слайд
В новому журналі Forbes Ukraine: список NEXT 250 перспективних компаній малого та середнього бізнесу

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні