Категорія
Новини
Дата

Японія планує заборонити експорт деяких автомобілів до Росії

Японський уряд планує значно посилити експортний контроль за легковими автомобілями, зокрема з пробігом, як додаткові санкції проти Росії за її війну в Україні, пише Yomiuri. Таким чином Японія хоче підвищить ефективність економічних санкцій та привести їх у відповідність заходів США та ЄС.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, Diia.City United, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Очікується, що санкції буде схвалено кабінетом міністрів у липні та вони почнуть застосовуватися вже на початку серпня.
  • З квітня минулого року Японія заборонила експорт до Росії люксових автомобілів вартістю понад 6 млн єн. 
  • Цього разу, крім бензинових та дизельних автомобілів з обʼємом понад 1900 куб. см, забороні підлягатимуть і усі гібридні автомобілі та електромобілі (EV) з таким же двигуном.
  • Згідно з торговельною статистикою японського Міністерства фінансів, експорту з Японії до Росії в 2022 році склав близько 600 млрд єн, що приблизно на 30% менше, ніж у попередньому році. Серед них 200 000 уживаних автомобілів, або близько 250 млрд єн, що становить чверть від загальної вартості експорту з Японії (близько 960 млрд єн).
  • Через посилення санкцій уживані автомобілі, які можуть бути експортовані до Росії, будуть обмежені невеликими автомобілями, а вартість експорту, як очікується, скоротиться приблизно до 100 млрд єн. 

Контекст

На саміті «Великої сімки», що відбувся у травні в Хіросімі, було оголошено в заяві щодо України, що країни «вживуть заходів для обмеження експорту всіх товарів, які мають вирішальне значення для російської агресії».

Сполучені Штати у травні вирішили розповсюдити заборону на всі легкові автомобілі. ЄС також оголосив у червні, що розширить обмеження на легкові автомобілі обʼємом понад 1900 куб.

Автовиробники всього світу прийняли рішення призупинити виробництво чи піти з Росії один за одним після того, як почалося вторгнення в Україну, і дефіцит нових автомобілів у Росії стає дедалі помітнішим. За словами японських урядовців, були побоювання, що Росія використовує японські вживані автомобілі у військових цілях.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні