Заборона алмазів, обмеження на експорт в РФ та мирний план України. Деталі саміту G7 у Японії /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

Заборона алмазів, обмеження на експорт в РФ та мирний план України. Деталі саміту G7 у Японії

Getty Images

Лідери «Великої сімки» (G7) домовилися посилити санкції проти Росії та пообіцяли фінансову підтримку Україні, під час зустрічі в пʼятницю, 19 травня в Хіросімі (Японія). Під час триденного саміту сторони обговорять воєнну агресію РФ в Україні, економічну безпеку, зелені інвестиції та ситуацію у Індо-Тихоокеанському регіоні.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Лідери зазначили у спільній заяві, що існуючі заходи проти Росії будуть розширені, а будь-який експорт, який може допомогти їй у війні проти України, буде обмежений у країнах G7, пише Reuters.
  • У перший день саміту в Хіросімі лідери підтвердять свою прихильність до підтримки України в окремій заяві про війну та свої зусилля допомогти країні боротися за свою свободу.
Getty Images

Getty Images

  • Bloomberg із посиланням на джерела повідомляло, що президент України Володимир Зеленський вирушить до Хіросіми, щоб особисто приєднатися до лідерів G7. Японські офіційні особи раніше заявляли, що Зеленський приєднається до інших віртуально, навіть незважаючи на те, що вони додали додаткову сесію щодо України в неділю, 21 травня, щоб пристосуватися до графіка українського президента.
  • У РНБО уточнили, що президент Володимир Зеленський візьме участь у зустрічі лідерів G7 в онлайн-режимі, а не особисто. «Президент України Володимир Зеленський візьме участь у зустрічі лідерів G7 в Японії в онлайн-режимі», – зазначила пресслужба Апарату РНБО.
  • Напередодні стало відомо, що на саміті буде обговорена пропозиція Зеленського проведення мирного саміту щодо України.
  • За словами високопоставленого представника адміністрації президента США Джо Байдена, країни «Великої сімки» посилюватимуть тиск на Росію за допомогою додаткових санкцій, а також обмежень на товари, які вона використовує на полі бою.
  • Зокрема, адміністрація Байдена відключить приблизно 70 організацій із Росії та інших країн, які отримують експорт із США, додавши їх до чорного списку експорту Міністерства торгівлі. Також оголосить про санкції проти близько 300 організацій, суден і літаків за обхід існуючих санкцій або фінансове сприяння війні.
  • Країни G7 вирішили не вводити повну заборону на експорт до Росії, натомість розширять список заборонених товарів, які мають вирішальне значення для війни Росії в Україні, зокрема ті, що використовуються на полі бою, такі як експорт промислового обладнання та інструментів, йдеться у проєкті заяви. «Велика сімка» також буде націлена на ключові сектори, такі як виробництво, будівництво, транспорт та бізнес-послуги, пише Bloomberg із посиланням на джерела.
  • Країни «Великої сімки» погодяться працювати разом над відстеженням російських алмазів, але не битимуть повною забороною на торгівлю дорогоцінним камінням, повідомляють особи, знайомі з дискусіями.
  • Водночас Велика Британія, одна з держав-членів G7, припинить весь імпорт російських алмазів. Премʼєр-міністр Ріші Сунак також оголосив, що країна припинить імпорт нікелю, міді та алюмінію російського походження.

Контекст

Напередодні саміту усередині «Великої сімки» США закликали до повної заборони експорту до Росії після того, як розчарувалися у кількості лазівок, які Москва використовувала для імпорту західних технологій через треті країни.

Хоча ЄС і Японія виступили проти цієї пропозиції, вони мають намір домовитися на саміті G7, щоб «закрити лазівки, які дозволяють юрисдикціям третіх країн отримувати доступ і реекспортувати обмежені товари, послуги чи технології G7 до Росії».

Лідери «Великої сімки» (G7) обговорять пропозицію про проведення мирного саміту щодо України під час триденної зустрічі у Хіросімі цього тижня у відповідь на запит президента України Володимира Зеленського, пише Financial Times. Запропонований захід, в якому, як очікується, не братиме участь Росія, буде спрямований на просування плану Зеленського з 10 пунктів щодо припинення війни в Україні. 

До пунктів, які пропонує Україна для досягнення миру, входять: радіаційна та ядерна безпека, продовольча безпека, енергетична безпека, звільнення всіх полонених і депортованих, виконання Статуту ООН і відновлення територіальної цілісності України та світового порядку, виведення російських військ і припинення бойових дій, повернення справедливості, протидія екоциду, недопущення ескалації та фіксація закінчення війни.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні