Категорія
Новини
Дата

Японія за допомогою санкцій загальмувала торгівлю вживаними автомобілями у Росії на $2 млрд

Рішення Японії заборонити більшу частину продажу вживаних автомобілів в Росію загальмувало торгівлю, обсяг якої наближається до $2 млрд на рік, пише Reuters. Ринок зростав на тлі санкцій інших країн та виходу з країни світових автовиробників.

Ключові факти

  • На початку серпня уряд Японії заборонив експорт до Росії всіх автомобілів, крім малолітражних, відрізавши прибутковий зворотний канал торгівлі автомобілями Toyota, Honda і Nissan для мережі брокерів і невеликих портів, особливо Фушикі, експортного центру на Японському морі. .
  • Знищивши найбільше в Росії джерело уживаних автомобілів, санкції призвели до зниження цін на вживані автомобілі в Японії, і ліві брокери стали намагатися відправити автомобілі в інші регіони, особливо на ринки в Новій Зеландії, Південно-Східній Азії та Африці.
  • Попит Росії на автомобілі з Японії різко підскочив після того, як світові автовиробники, включаючи Toyota, припинили свою діяльність після вторгнення Москви в Україну.
  • Минулого року, коли санкції в інших країнах посилювалися, Росія купувала понад чверть японського експорту вживаних автомобілів за середньою ціною майже 8200 доларів. Це більш ніж удвічі перевищує ціну в 2020 році, коли Росія займала близько 15% експорту автомобілів Японії.
  • Як показують торгові дані, ці продажі могли перевищити $1,9 млрд за весь 2023 рік, перш ніж Японія запровадила свої власні жорсткіші санкції.
  • За даними російського аналітичного агентства «Автостат», більше половини з 303 000 автомобілів, імпортованих до Росії за перші вісім місяців року, надійшли з Японії.
  • За даними Автостату, за цей же період було продано 606 950 нових автомобілів переважно російських і китайських марок.

Контекст

Автовиробники всього світу прийняли рішення призупинити виробництво чи піти з Росії один за одним після того, як почалося вторгнення в Україну, і дефіцит нових автомобілів у Росії стає дедалі помітнішим. За словами японських урядовців, були побоювання, що Росія використовує японські вживані автомобілі у військових цілях.

Японія вже кілька десятиліть є провідним експортером старих автомобілів. Система обовʼязкових перевірок підвищує вартість обслуговування автомобілів для клієнтів у Японії. Витрати для купівлі нових автомобілів, навпаки, невеликі.

Японія спочатку заборонила експорт розкішних автомобілів до Росії у квітні минулого року. У червні було додано заборону на експорт важких вантажівок.

Відповідно до нових санкцій дилерам, як і раніше, дозволено експортувати в Росію автомобілі меншого розміру, такі як Toyota Yaris або Honda Fit.

Сполучені Штати у травні вирішили розповсюдити заборону на всі легкові автомобілі. ЄС також оголосив у червні, що розширить обмеження на легкові автомобілі обʼємом понад 1900 куб.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні