Категорія
Новини
Дата

Японська єна впала до мінімуму за 24 роки

Єна впала до найнижчого рівня з 1998 року. На торгах у четвер, 1 вересня, японська валюта впала на 0,5% до 139,68 за $1, пише Bloomberg.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Основною причиною знецінення японської валюти стала розбіжність між надмʼякою грошово-кредитною політикою Банку Японії та очікуваннями подальшого посилення політики ФРС США з метою зупинити зростання інфляції, яка досягла максимуму за чотири десятиліття.
  • «Ми дуже уважно стежимо за коливаннями валютних курсів. Швидкі рухи на валютних ринках небажані», – повідомив головний секретар кабінету міністрів Хірокадзу Мацуно. 
  • Востаннє Японія підтримувала валюту під час азіатської фінансової кризи 1998 року, коли вона досягла 146 єн за $1. 
  • Раніше регулятор Японії втручався на рівні близько 130 єн за $1.
  • Розрив у прибутковості з поправкою на інфляцію між США та Японією збільшився, наблизившись до найвищого рівня цього року. Цей так званий розрив реальної прибутковості був причиною слабкості єни, оскільки інвестори шукали привабливіші доходи у США порівняно з Японією.

Контекст

Економісти здебільшого очікують, що Банк Японії дотримуватиметься своєї програми помʼякшення грошово-кредитної політики до закінчення терміну повноважень Куроди у квітні, навіть якщо це викличе подальше ослаблення єни.

Падіння валюти сприяє зростанню інфляції в Японії, і премʼєр-міністр Фуміо Кісіда вжив заходів, таких як субсидії на бензин, щоб стримати витрати на енергію, оскільки компанії та домашні господарства скаржаться на підвищені ціни.

29 серпня долар досяг 20-річного максимуму порівняно з іншими основними валютами після того як глава Федеральної резервної системи (ФРС) Джером Павелл дав зрозуміти, що процентні ставки залишатимуться на високому рівні протягом більш тривалого часу, щоб знизити стрімке зростання інфляції.

Долар виріс на 0,8%, до 138,81 єни, досягнувши найвищого рівня з 21 липня, тоді як офшорний юань впав до нового дворічного мінімуму 6,9321 за $1.

У пʼятницю Павелл заявив на конференції центральних банків, що ФРС підніме ставки настільки високо, наскільки це необхідно для обмеження зростання, і буде тримати їх на цьому рівні «на деякий час», щоб знизити інфляцію, яка більш ніж втричі перевищує намічені ФРС 2%.

Грошові ринки відреагували збільшенням ставок на більш агресивне підвищення ставки ФРС у вересні, причому шанси на підвищення на 75 б.п. наразі становлять близько 70%.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні