Категорія
Новини
Дата

З України під час війни незаконно вивели €3 млрд. БЕБ шукає можливість повернути кошти

Від початку повномасштабного російського вторгнення з України незаконно вивели понад €3 млрд. Про це сказав директор Бюро економічної безпеки Вадим Мельник на онлайн-зустрічі з представниками митних органів Польщі, Словаччини, Угорщини, Румунії та Молдови.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 всього чотири дні. Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Українці й іноземці перевозять через державний кордон України готівку, дорогоцінні аксесуари та банківські метали в особливо великих розмірах, заявляють в БЕБ. Часто вони діють за попередньою змовою з невстановленими особами, за узгодженим злочинним планом, без митного декларування.
  • Орієнтовна загальна сума коштів, виведених таким чином за кордон, становить понад €3 млрд, заявляє Мельник.
  • БЕБ досліджує законність походження цих коштів. Наразі встановлено факти, коли фізособи отримували кошти злочинним шляхом в Україні, без сплати податків, зборів та інших обов’язкових платежів. 
  • За результатами слідства, у більшості випадків є ознаки відмивання доходів, одержаних злочинним шляхом. Такі кошти підлягають арешту та будуть повернуті до України, заявляють у відомстві.
  • БЕБ очікує від сусідніх країн відповіді на запити по всіх резидентах і нерезидентах України, що декларували готівку у великих розмірах з початку війни.

Контекст

Фізособи можуть наразі переміщувати через митний кордон України готівкову валюту і банківські метали вартістю, що не перевищує в еквіваленті €10 000, без письмового декларування митному органу.

Ще одна лазівка для виведення капіталу – операції quasi cash. У березні обсяг чистих перерахувань іноземної валюти українськими банками на користь міжнародних платіжних систем досяг $1,7 млрд, а з початку квітня – $900 млн. Тому НБУ запровадив низку обмежень на транскордонні операції громадян. Фізособи зможуть здійснювати операції quasi cash, використовуючи лише власну іноземну валюту, в межах ліміту 100 000 грн на місяць.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні