Категорія
Новини
Дата

Скорочення міжнародних резервів України прискорилося. У червні НБУ втратив $2,3 млрд

Упродовж червня міжнародні резерви України скоротилися на 9%, або $2,3 млрд, і станом на 1 липня становили $22,7 млрд, повідомила пресслужба Нацбанку. За травень резерви скоротилися на 7%, або на $1,8 млрд, – до $25,1 млрд.

⚡️Даруємо 700 грн знижки на річну підписку на сайт Forbes. Діє з промокодом 700 до 28.04 Оформлюйте зараз за цим посиланням

Ключові факти

  • Чистий продаж валюти Нацбанком на міжбанку у червні становив $3,95 млрд. Внаслідок цього міжнародні резерви України зменшились на 9% і станом на 1 липня становили $22,75 млрд. Це найнижчий показник починаючи з листопада 2019 року.
  • Перевищення попиту на валюту над її пропозицією змусило НБУ продавати значні обсяги валюти з резервів. Надходження від експорту товарів та послуг і від трудових мігрантів були нижчими за витрати на оборону, імпорт та розрахунки з міжнародними платіжними системами, зазначають у НБУ. 
  • Водночас офіційна міжнародна допомога в Україну частково компенсувала продаж валюти регулятором. Так, на рахунки уряду в НБУ в червні надійшло в цілому $2,8 млрд. Зокрема, від Світового банку – $967,4 млн, від Уряду Канади – $779 млн, від Агенції з міжнародного співробітництва Японії – $479,4 млн.

Контекст

Монетизація дефіциту бюджету з боку НБУ тисне на гривню. Переважна частина отриманого урядом фінансування у гривні поступово потрапляла на валютний ринок, й це посилювало попит на іноземну валюту, підкреслюють у НБУ.

У березні НБУ профінансував держбюджет на 20 млрд грн, у квітні та травні – по 50 млрд грн, у червні сума емісії зросла більше ніж удвічі – до 105 млрд грн. У лютому–травні НБУ викупив через валютні інтервенції близько 70% «емісійних» вливань. При цьому в травні співвідношення інтервенцій до емісії було 1:1, тобто НБУ продав інвалюти на таку ж суму, як «надрукував». 

Міжнародні резерви України за травень скоротилися на 7%, або на $1,8 млрд, і на 1 червня становили $25,1 млрд.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні