Категорія
Новини
Дата

За необхідності Україна може розпочати імпорт електроенергії – голова «Укренерго»

Україна може розпочати імпорт електроенергії з Європи, якщо це буде необхідно. Про це сказав в інтервʼю РБК-Україна голова правління НЕК «Укренерго» Володимир Кудрицький.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Україна не імпортує електроенергію, але якщо така необхідність виникне, то зможе, зазначив Кудрицький. 
  • За його словами, нещодавно під час атак в ENTSO-E прийнято рішення про чергове збільшення комерційних обмінів між Україною та Європою: до 400 МВт для експорту і до 500 МВт для імпорту. 
  • «У нас є технічна можливість імпортувати. Так само, як у нас є можливість запиту аварійної допомоги із ЄС», – додав він.
  • Проблема імпорту в тому, що європейські ціни на електроенергію все ще набагато вищі за внутрішньоукраїнські, і для того, щоб організувати імпорт, потрібен певний час, зазначив голова «Укренерго». «Цим займається не «Укренерго», а учасники українського ринку – трейдери, постачальники. Великі споживачі також можуть для себе імпортувати, якщо мають відповідну ліцензію», – сказав він.
  • Кудрицький не виключає, що за певних умов Україна може розпочати імпорт в цьому опалювальному сезоні. «Ми памʼятаємо, що ми імпортували електроенергію з Білорусі в минулі роки. Зараз цього, звичайно, не буде, ми знаходимося в єдиній енергосистемі з Європою і, відповідно, такий імпорт можливий з Європи», – наголосив він.

Контекст

22 жовтня російські війська масовано обстріляли ракетами енергетичні об’єкти західних регіонів України. Повітряні сили ЗСУ збили 18 крилатих ракет. Масштаб пошкоджень енергетичної інфраструктури під час обстрілів 22 жовтня співставний або може перевищувати наслідки атаки 10–12 жовтня, повідомили в «Укренерго». 

У результаті обстрілів вимушено застосовані обмеження енергопостачання в Києві, Київській, Чернігівській, Черкаській, Житомирській, Сумській, Харківській, Полтавській, Дніпропетровській, Запорізькій та Кіровоградській областях.

За повідомленням Повітряних сил ЗСУ, росіяни здійснили масований ракетний обстріл 22 жовтня о 7:00. Атакували щонайменше 10 літаками стратегічної авіації Ту-160 та Ту-95 з району Волгодонська Ростовської області. Випущено 17 крилатих ракет Х-101 (Х-555).

Наразі «Укренерго» вдалося заживити майже 1,5 млн споживачів, які залишилися без світла після чергової масштабної атаки Росії на енергетичну інфраструктуру минулого тижня. Проте у Києві та ще семи областях України у понеділок запроваджені тимчасові відключення електропостачання.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні