Категорія
Новини
Дата

За підсумками 2021 року Україна вперше вийшла з групи економічно невільних країн – рейтинг Інституту Фрейзера

Україна вперше вийшла з групи економічно невільних країн у звіті «Економічна свобода у світі», який готує канадський аналітичний центр Інститут Фрейзера. Звіт ґрунтується на даних за 2021 рік, у ньому Україна посіла 112-те місце зі 165 юрисдикцій. 

Ключові факти 

  • Усі 165 юрисдикцій поділені на чотири групи: від найбільш економічно вільних до невільних країн (друга і третя групи просто називаються другий і третій квартиль). Уперше Україна вийшла з останньої групи й перейшла у третій квартиль, зазначає національний партнер Інституту Фрейзера в Україні Центр Бендукідзе. 
  • У 2021 році Україна продемонструвала прогрес в області розміру уряду, а саме в питаннях трансфертів, субсидій та державної власності на активи. Також плюс був у правовій системі завдяки запуску судової реформи. Незначний прогрес Центр Бендукідзе відзначає у регулюванні, зокрема кредитних ринків (контроль ставок), підприємницької діяльності (витрати на бюрократію), та у свободі конкуренції. 
  • Натомість через високу інфляцію (10% за підсумками 2021 року) погіршились показники України у розділах «Надійність грошей» і «Свобода міжнародної торгівлі». 
За підсумками 2021 року Україна вперше вийшла з групи економічно невільних країн – рейтинг Інституту Фрейзера /Фото 1

Контекст

Автори звіту вимірюють економічну свободу за п’ятьма показниками: розмір уряду, верховенство права і захист права власності, надійність грошей, свобода міжнародної торгівлі та регулювання ринку праці та бізнесу. Такий рейтинг Інститут Фрейзера складає з 1996 року.

Вперше з 1996 року у звіті змінився лідер – Гонконг зійшов із першої позиції через обмеження китайським урядом верховенства права та втрату довіри до незалежності і неупередженості суддів. Лідером став Сингапур, а Гонконг опинився на другому місці. Також найвищі бали отримали Швейцарія, Нова Зеландія, Сполучені Штати, Ірландія, Данія, Австралія, Сполучене Королівство і Канада. 

Загалом середній світовий показник економічної свободи знизився, що пов’язують насамперед пандемією коронавірусу, зазначили у Центрі Бендукідзе. Це серйозніший спад, аніж був під час фінансової кризи 2008–2009 років. 

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні