Категорія
Новини
Дата

За рік війни РФ завдала збитків інфраструктурі України майже на $144 млрд – KSE

Загальна сума збитків, завдана інфраструктурі України через повномасштабне вторгнення РФ на лютий 2023 року сягнула $143,8 млрд. За оцінкою експертів проєкту KSE «Росія заплатить», продовжують зростати збитки таких сфер як інфраструктура, освіта, енергетика, транспорт, торгівля та охорона здоров’я. 

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Ключові факти

  • Сума збитків від руйнувань житлового фонду оцінюється на рівні $53,6 млрд. Загалом пошкоджено або зруйновано понад 150 000 житлових будинків, серед яких приватні, багатоквартирні будинки та гуртожитки. 
  • На другому місці за сумою завданих збитків – сфера інфраструктури. За рік війни збитки цієї сфери оцінюються у $36,2 млрд. За цей час зруйновано або пошкоджено понад 25 000 км доріг державного та місцевого значення та 344 мости та мостові переходи. 
  • У нових обрахунках вперше додана сума збитків завдана лісам України, яка за підсумками року війни, складає $4,5 млрд.
  • Продовжуються пошкодження та руйнування освітніх закладів – таких наразі 3170. З-поміж них майже 1500 закладів середньої освіти, 909 – дошкільної, 528 – вищої. Станом на кінець лютого 2023 року на $300 млн у порівнянні з грудневими обрахунками зросли збитки сфери освіти – до $8,9 млрд. 
  • Зросли також збитки, завдані енергетиці України, сума яких складає $8,1 млрд. Збільшення оцінки втрат відбулось щодо раніше завданих збитків ядерній енергетиці, а також у зв’язку з оновленням розрахунків про пошкодження об’єктів з транспортування природного газу. 
  • Ще на $2,1 млрд зросла сума прямих втрат, завдана агропромисловому комплексу та земельним ресурсам. Наразі оцінка збитків цієї сфери складає $8,7 млрд. На кінець лютого 2023 року суттєво зросла також кількість пошкодженого та зруйнованого транспорту. У порівнянні з обрахунками на кінець 2022 року кількість таких авто зросла на 28 500. Загалом внаслідок війни зруйновано або пошкоджено 223 400 автомобілів на $3,1 млрд. 
  • Збільшилися також прямі витрати сфер торгівлі та охорони здоров’я. За обрахунками експертів проєкту на кінець зими 2023 року сума збитків, завдана торгівлі зросла до $2,6 млрд. А медичній галузі завдано руйнувань інфраструктури ще на $100 млн, відтак загальні прямі збитки цієї сфери оцінюються у $1,8 млрд. 
  • Водночас в останніх підрахунках експерти проєкту KSE «Росія заплатить» знизили оцінку збитків промисловості та підприємств з $13 млрд станом на грудень 2022 року до $11,3 млрд на кінець лютого 2023-го.
За рік війни РФ завдала збитків інфраструктурі України майже на $144 млрд – KSE /Фото 1

Контекст

В України наразі є понад 150 млрд грн, які ринок може освоїти для відновлення житла та критичної інфраструктури, повідомив в інтервʼю Forbes прем’єр-міністр Денис Шмигаль. У межах програми швидкого відновлення пріоритетними є відновлення енергомереж, розмінування, відбудова житла та критичної інфраструктури, а також програми підтримки бізнесу.

За словами голови уряду, Україна планує активізувати формат «Фінансового Рамштайну» для визначення джерел фінансування проєктів відбудови. Шмигаль зазначив, що у відбудови цьогоріч буде чотири основні напрями: енергетика, житло, розмінування та критична інфраструктура. «Потребуємо для цього, за попередніми оцінками, $17 млрд лише на цей рік», – наголосив очільник уряду.

Наразі Україна, Світовий банк, ЄС та ООН спільно проводять другий етап оцінки збитків та потреб на відновлення. Також уряд працює над впровадженням єдиної цифрової аналітично-інформаційної системи управління процесом відбудови.

Станом на грудень 2022 року Україна за час повномасштабної війни з РФ отримала від міжнародних партнерів фінансової допомоги на $28 млрд. За перші два місяці цього року донори перерахували Україні ще $6,3 млрд, повідомляв народний депутат Ярослав Железняк.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні