Категорія
Війна
Дата

«Азовсталь», паливна криза, Вадатурський. 12 знакових подій для українського бізнесу за рік великої війни

«Азовсталь», паливна криза, Вадатурський. 12 знакових подій для українського бізнесу за рік великої війни /Ілюстрація Дмитро Растворцев за допомогою штучного інтелекту MidJorney

Ілюстрація Дмитро Растворцев за допомогою штучного інтелекту MidJorney

Підприємці – прагматичні люди. Більшість з них не вірила у велику війну: це нікому не вигідно і нераціонально. Непідготовленість вони компенсували рішучістю та адаптивністю. Бізнесмени воюють, волонтерять, допомагають ЗСУ, відбудовують, експортують, вирощують і збирають урожай, інвестують і створюють ВВП, іноді у повній темряві. А також гинуть. Forbes відібрав закові події для українського бізнесу за рік великої війни.

Як мотивувати команду не збавляти темп у надскладних умовах? Дізнайтесь 25 квітня на форумі «Надлюди» від Forbes. Купуйте квиток за посиланням!

Олександр Чекменьов

Цей матеріал із останнього номеру Forbes. Придбати його з безкоштовною доставкою можна за цим посиланням. У журналі: 50 найбільших експортерів країни, вісім детальних кейсів вдалої експансії, рік війни Зеленського, пригоди Баффета в Україні, реанімація бізнесу Rozetka та все про ШІ-лихоманку.

Лютий: Бізнес іде на війну

Після початку великої війни сотні бізнесменів і топменеджерів стали на захист України. Станом на лютий 2023-го у списку «підприємців на війні», який веде Forbes, – 225 осіб. Один з них – Андрій Оністрат. Він пояснює своє рішення вступити до лав ЗСУ тим, що інакше не буде знати, як відповідати на запитання своїх синів, чому він не там? «Не хочу бути спостерігачем, хочу бути учасником», – каже бізнесмен, у якого четверо неповнолітніх дітей. Старший син Оністрата, 21-річний Остап, теж воює у лавах Десантно-штурмових військ.

Всеволод Кожемяко, Роберт Бровді, Андрій Оністрат /особистий архвів Андрія Оністрата

Зліва направо: командир добровольчого загону «Хартія» Всеволод Кожемяко, 50 («Агротрейд»), командир окремого підрозділу аеророзвідки «Птахи Мадяра» Роберт Бровді, 47 («Амбрела Холдинг», «Віматекс», «Інвестстрой»), радник у «Центрі спеціальних операцій А» Андрій Оністрат, 49 (ексвласник банку «Нацкредит»). Бахмут, січень 2023 року. Фото особистий архвів Андрія Оністрата

Головні події:

  • Воєнна. 24 лютого о 3:40 Росія почала масштабні воєнні дії проти України.
  • Політична. 25 лютого в Україні оголошено повну мобілізацію.
  • Міжнародна. Абсолютна більшість країн засудила російське вторгнення. Було запроваджено перші санкції.

Березень: Евакуація бізнесу

Від початку повномасштабного вторгнення логістичні компанії України активно перевозили підприємства з небезпечних місць. «Укрпошта» задіяла для релокації бізнесу 2700 автомобілів. «Нова пошта» – близько 1000 20-тонних фур. «Укрзалізниця» безплатно релокувала виробничі та складські потужності майже 20 підприємств, каже голова УЗ Олександр Камишін. Станом на 7 лютого 2023 року, за даними Мінекономіки, переїхало 799 підприємств, 623 з яких відновили виробництво. Найчастіше компанії переселялися до Львівської, Закарпатської, Чернівецької, Івано-Франківської областей. Це переважно підприємства з Донеччини та Луганщини.

«Нова пошта» /надано Deus Robots

«Нова пошта» евакуює з Києва обладнання виробника Deus Robotics Фото надано Deus Robots

Головні події:

  • Воєнна. Маріуполь в облозі. Росія бомбардує місто з літаків. Гинуть понад 20 000 мирних мешканців.
  • Політична. Делегації України і Росії розпочали мирні перемовини у Стамбулі за посередництва президента Туреччини Реджепа Ердогана.
  • Міжнародна. McDonald’s, IKEA, BMW і десятки інших світових корпорацій оголосили про припинення бізнесу в РФ.

Квітень: Облога металургійного комбінату «Азовсталь» у Маріуполі

10 квітня російські війська у Маріуполі взяли в облогу металургійний комбінат «Азовсталь». Саме місто окупанти заблокували ще на початку березня. У підземних приміщеннях заводу, який займає понад 1600 га, перебували цивільні й тримали оборону захисники Маріуполя – бійці полку «Азов», ЗСУ, Державної прикордонної служби, Нацгвардії та Нацполіції. 16–20 травня військові виконали наказ президента «зберегти життя» і здалися в полон.

Дмитро Козацький /Дмитро «Орест» Козацький

Пресофіцер полку «Азов» і фотограф Дмитро Козацький із позивним Орест на руїнах заводу «Азовсталь» Фото Дмитро «Орест» Козацький

Головні події:

  • Воєнна. Звільнення Київської, Чернігівської, Сумської областей. ЗСУ потопили в Чорному морі крейсер «Москва».
  • Політична. Столицю України відвідали президенти Польщі, Естонії, Литви й Латвії, а також прем’єр-міністр Великої Британії.
  • Міжнародна. Створення санкційної міжнародної групи Макфола – Єрмака і групи з 50 міністрів оборони, яка отримала неформальну назву «Рамштайн».

Травень: Паливна криза

У квітні – травні росіяни знищили ракетами приблизно три десятки нафтобаз в Україні й майже зруйнували найбільший у країні Кременчуцький нафтопереробний завод. Це вкупі з відмовою від імпорту нафтопродуктів із Росії та Білорусі зруйнувало логістику паливного року і викликало дефіцит. На початку травня палива не було на 70–80% АЗС. На решті вишикувалися кілометрові черги, на більшості станцій, ліміт продажу – 10 л.

Важливим фактором дефіциту стало державне регулювання цін. Через це вже у середині квітня гуртові ціни були значно вищими, ніж роздріб: паливникам невигідно було продавати продукт на АЗС. 17 травня уряд відмовився від будь-яких цінових обмежень на пальне, цифри на стелах зросли на 10–15 грн. Вже у липні дефіцит зійшов нанівець, український бізнес зміг повністю перебудувати логістику і налагодити постачання палива з Європи.

АЗС в Бучі /Getty Images

Робітник ремонтує табличку з цінами на АЗС, що була пошкоджена кулями 4 травня 2022 року в Бучі Фото Getty Images

Головні події:

  • Воєнна. 20 травня останні захисники заводу «Азовсталь», які трималися в облозі з 10 квітня, залишили завод. У полон потрапило майже 2500 бійців.
  • Політична. Гурт Kalush Orchestra із піснею «Стефанія» виграв пісенний конкурс «Євробачення». Повідомлено про відновлення роботи у Києві посольств США та Канади.
  • Міжнародна. Президент США Джо Байден підписав закон про ленд-ліз для України.

Червень: Відбудова, бізнес повертається і працює

На початок літа сума прямих збитків (руйнування) українського бізнесу від війни перевищила $11,5 млрд. Тільки в Київській області було знищено 440 000 кв. м, або приблизно чверть усіх складів. Український бізнес швидко почав відновлювати зруйноване. Ось приклад: 2 березня в чернігівську фабрику «ТК – Домашній текстиль» влучив реактивний снаряд: величезна дірка в даху, пожежа в цеху і пошкоджене обладнання. Загальна сума збитків – майже $2 млн.

Відновлювальні роботи почали за кілька тижнів, як росіян відкинули від Чернігова. «Мотивація [відновлювати] була такою: я не збираюся нікуди їхати з країни, хочу жити тут і боротися до останнього», – пояснює співвласник фабрики Володимир Марценюк, 54. Уже на початку червня перша партія тканини зійшла з конвеєра.

Ірпінське підприємство Ecosoft /надано «Екософт»

Ірпінське підприємство Ecosoft виробляє фільтри для води. Його склад та цех були зруйновані ракетами в березні. У квітні співвласник компанії Андрій Мітченко запустив цех на місці старого та проєктує завод на місці втраченого Фото надано «Екософт»

Головні події:

  • Воєнна. ЗСУ залишають Сєвєродонецьк. Російські військові тікають з острова Зміїний, назвавши це «актом доброї волі».
  • Політична. Україна отримала статус кандидата на вступ до Європейського союзу.
  • Міжнародна. Саміт НАТО схвалив рішення про прийом до альянсу Фінляндії та Швеції. Росію визначено головним противником блоку.

Липень: Загибель власника компанії «Нібулон» Олексія Вадатурського та його дружини Раїси

Олексій та Раїса Вадатурські загинули 31 липня: у їхній будинок у Миколаєві влучила російська ракета С-300. 74-річний бізнесмен міг вільно поїхати з України, проте свідомо залишився в місті, аби підтримати своїм прикладом інших. «Якщо я поїду, то й багато інших поїдуть, і компанія не зможе працювати», – переказував слова бізнесмена його син Андрій. «На чільному місці має стояти процвітаючий бізнес, а не власний добробут», – казав Вадатурський-старший в інтерв’ю Forbes у 2021 році. Після смерті засновника «Нібулону», компанію очолив Вадатурський-молодший.

Подружжя Вадатурських /Антон Забєльський для Forbes Україна

Прощання з подружжям Вадатурських у Володимирському соборі в Києві Фото Антон Забєльський для Forbes Україна

Головні події:

  • Воєнна. Сили оборони залишили Лисичанськ.
  • Політична. Олександра Клименка призначено головою Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, яка два роки працювала без керівника.
  • Міжнародна. Прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон іде у відставку.

Серпень: Відкриття зернового коридору

Через морську блокаду Росії Україна майже зупинила експорт зерна, що викликало загрозу голоду в країнах Африки. 22 липня Україна і Росія окремо підписали угоду з Туреччиною та ООН, яка розблокувала три українські порти. Перше судно вийшло з Одеси вже за вісім днів.

За пів року роботи «зернового коридору» морем було експортовано 19,7 млн т зернових, свідчать дані Міністерства відновлення. У пікові місяці угода приносила Україні чверть усього експортного виторгу – близько $1 млрд на місяць.

Через саботаж росіянами інспекції в Босфорі з жовтня минулого року українські порти працюють на половину потужності. У січні 77 суден експортували 3 млн т агропродукції з портів Великої Одеси. Це на 25% менше обсягів грудня.

Балкер Razoni /Getty Images

1 серпня 2022 року. Балкер Razoni із 26 000 т кукурудзи. Це перше судно, яке вийшло з Одеського морського порту з 24 лютого Фото Getty Images

Головні події:

  • Воєнна. ЗСУ за допомогою ракет HIMАRS зруйнували логістику армії РФ, знищивши понад півтори сотні військових складів противника.
  • Політична. Ядерний шантаж. Росія відмовилася відводити військових і техніку з території Запорізької АЕС.
  • Міжнародна. «Газпром» припинив постачання газу до Європи трубопроводом «Північний потік». Ціни на газ підскочили до $3300 за 1000 куб. м.

Вересень: Жнива під бомбами

Воєнні жнива в Україні були найдовшими та найскладнішими за всю історію України. Зазвичай вони закінчуються в листопаді, проте станом на початок грудня в полях було 40% посівів. Причини – пізній старт посівної через війну та дощова осінь. Аграрії торік збирали пшеницю, соняшник та кукурудзу під загрозою обстрілів і вибухів мін.

На початку лютого 2023-го в полях ще лишалося кукурудзи на 376 000 га, що становить близько 9% посівних площ 2022 року, зазначають в Українському клубі аграрного бізнесу. Загалом в Україні зібрали 53,2 млн т зернових та зернобобових культур, що на 38% менше, ніж у 2021-му.

Самохідна установка «Піон» /Getty Images

Українські артилеристи стріляють із самохідної установки «Піон» Фото Getty Images

Головні події:

  • Воєнна. Успішний контрнаступ Сил оборони України на Харківщині. За місяць звільнено майже 9000 кв. км площі.
  • Політична. Звільнення з полону частини військових, які захищали «Азовсталь».
  • Міжнародна. Старт часткової мобілізації в Росії.

Жовтень: Обстріли енергетичної інфраструктури

10 жовтня Росія масовано обстріляла об’єкти енергетичної інфраструктури. За цей і наступні два дні було пошкоджено 28 об’єктів. До кінця місяці росіяни здійснили ще три масштабні удари. Пошкоджено понад 40% інфраструктури. «Укренерго» запровадило планові та аварійні відключення по всій Україні. Ситуація погіршилась у листопаді, коли в середньому по країні не було світла в продуктивний час близько 12%, а в останній тиждень місяця – 23%.

Оцінка руйнувань наразі не закінчена. У ДТЕК кажуть про збитки в мільярди доларів. У НБУ підрахували, що перебої в енергетиці коштуватимуть економіці близько 2% ВВП у 2023 році. Проте український бізнес і енергетики швидко адаптувалися: вже у січні – лютому перебої зі світлом були менш тривалими, а підприємці навчилися працювати на генераторах і автономних джерелах.

Порушення електропостачання в Києві /Владислав Содель

Через порушення електропостачання в багатьох містах вимкнули вуличне освітлення. Ось який вигляд мав Київ 15 жовтня Фото Владислав Содель

Головні події:

  • Воєнна. Підрив Керченського мосту. Потужний вибух зруйнував кілька прольотів. Росія звинуватила українські спецслужби.
  • Політична. Звільнено голову НБУ Кирила Шевченка. Того ж дня НАБУ оголосило йому підозру.
  • Міжнародна. Ілон Маск купив Twitter за $44 млрд і очолив компанію.

Листопад: Повернення бізнесу на деокуповані території

2022 року українським компаніям довелося освоювати новий бізнес-процес – відновлення роботи у звільнених від окупантів містах та селах. Як правило, це нетипові рішення, адже щоразу стартові умови різні, каже заступник гендиректора «Укрпошти» Дмитро Поліщук. Оператор торік відновив 203 відділення на звільнених територіях.

У «Нової пошти» частина процесу повернення виглядає так: компанія узгоджує безпечний маршрут, яким машини повинні їхати колоною. Вони не мають права звертати з дороги, адже узбіччя заміновані. Крім цього, авто повинні рухатися з однією швидкістю, адже часто немає мобільного зв’язку та не працюють карти онлайн. Загалом за 2022 рік «Нова пошта» доправила на звільнені території 420 539 посилок.

«Укрпошта» Ігор Смілянський /пресслужба Укрпошти

Гендиректор «Укрпошти» Ігор Смілянський під час поїздки у звільнений Херсон. За чотири дні після звільнення компанія відкрила в місті два відділення Фото пресслужба Укрпошти

Головні події:

  • Воєнна. 11 листопада ЗСУ звільнили Херсон.
  • Політична. Створення найбільшого в Україні Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури.
  • Міжнародна. Європарламент визнав Росію державою – спонсором тероризму та державою, яка використовує тероризм як засіб.

Грудень: Заслужена нагорода

В останній місяць року низка українських айтішників отримала державні нагороди – медалі «За сприяння війську», «За сприяння ЗСУ», «За сприяння службі спеціального зв’язку і захисту інформації» тощо. Серед нагороджених – топменеджмент Genesis, Netpeak, People.ai, фонду KOLO (повний перелік не розголошується).

З початку вторгнення це вже не перший випадок, коли держава відзначає внесок айтівців у перемогу. І це заслужено. З перших днів війни вони створили потужний кіберфронт, який хакнув десятки (а може, й сотні) російських ресурсів, організував численні DDoS-атаки, створив сотні сайтів і каналів для протидії російській пропаганді, провів величезну кількість медіакампаній, купив для ЗСУ тисячі Starlink. 

Netpeak Group Артем Бородатюк /особистий архів Артема Бородатюка

У засновника групи компаній Netpeak Group Артема Бородатюка вже три державні відзнаки. «Те, що держава дає таким чином фідбек волонтерам, мотивує продовжувати боротьбу», – каже підприємець Фото особистий архів Артема Бородатюка

Головні події:

  • Воєнна. Українські безпілотники вперше вдало атакували військові аеродроми в містах Енгельс і Дягілєво, які розташовані за 700 і 500 км від лінії фронту.
  • Політична. Офіційний візит Володимира Зеленського до США. Це перша закордонна поїздка з початку війни.
  • Міжнародна. Впровадження ембарго і цінової стелі в $60 за барель на російську нафту.

Січень: Приватизація

У січні, в розпал війни, в Україні відбулася перша в історії приватизація порту. Компанія «Еліксир Україна», що займається торгівлею хімічними продуктами та зерном, купила Усть-Дунайський морський порт за 201 млн грн. До успішної угоди неочікувано призвело російське вторгнення. До 2022 року Усть-Дунайськ заростав бур’яном, та через блокаду основних портів його вантажообіг зріс у 13 разів, до 780 000 т.

Порт далеко не єдина приватизаційна угода воєнного року. Аукціони стартували наприкінці вересня. У цілому фонд провів 244 аукціони, в яких взяли учать 1248 учасників. Загальна сума переможних ставок – майже 3 млрд грн, що в 3,3 раза більше від стартової ціни. Втім, не всі заплатили – ФДМУ отримав від переможців майже 2 млрд грн.

Найменший морський порт України /Shutterstock

Вінницька компанія купила за 200 млн грн найменший морський порт України Фото Shutterstock

Головні події:

  • Воєнна. Наприкінці січня РФ розпочала наступ на східному фронті. Найжорстокіші бої за Бахмут та Соледар.
  • Політична. Корупційний скандал навколо постачання харчів ЗСУ. Загибель керівного складу МВС в авіакатастрофі.
  • Міжнародна. Німеччина та США погодили передачу Україні сучасних західних танків Leopard 2 та Abrams.
Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні