Танк на вулицях Ростова-на-Дону 24 червня 2023 року /Getty Images
Категорія
Новини
Дата

«Заколот Пригожина» закінчився. Найманці ПВК «Вагнер» зупинили марш на Москву

Танк на вулицях Ростова-на-Дону 24 червня 2023 року Фото Getty Images

Ввечері 23 червня під керівництвом засновника ПВК «Вагнер» Євгена Пригожина в Росії почався військовий переворот. Самі «вагнерівці» назвали його «маршем справедливості». Ватажок бойовиків вимагає видати йому міністра оборони Шойгу та начальника Генштабу Герасимова. Вранці 24 червня найманці ПВК «Вагнер» зайшли в Ростов-на-Дону. Пізніше зʼявилася інформація, що «вагнерівці» зайняли військові обʼєкти у Воронежі й прямують до Москви. Близько 21:00 Пригожин заявив, що колони найманців розвертаються.

Велика війна пришвидшила вихід жінок на лідерські ролі. Вже 15 травня на форумі «Вільна» Forbes пропонує подивитися на це явище крізь нову, чітку оптику. Спікерки та спікери з Superhumans, Google, ENKO, McDonald’s, G. Bar та інших. Купуйте квитки за посиланням.

Ключові факти

  • Близько восьмої години ранку близький до Пригожина телеграм-канал Grey Zone опублікував відео зі штабу Південного військового округу, на якому Пригожин веде переговори із заступником міністра оборони Євкуровим, і генерал-лейтенантом Алексєєвим з ГРУ (на фото). «Ми хочемо отримати начальника Генштабу та Шойгу. Поки їх не буде, ми перебуваємо тут, блокуємо місто Ростов і йдемо до Москви», – заявив на відео Пригожин. Пізніше він оголосив, що до 7:30 ПВК «Вагнер» блокувала всі військові обʼєкти в Ростові.
«Заколот Пригожина» закінчився. Найманці ПВК «Вагнер» зупинили марш на Москву /Фото 1
  • Президент РФ Путін у відеозверненні до росіян назвав дії Пригожина «зрадою» та «ударом по Росії». Диктатор заявив, що дії влади «будуть жорсткі», а Збройні сили та інші державні органи отримали необхідні накази.
  • Пригожин у відповідь заявив, що президент РФ «глибоко помилився» і відмовився скласти зброю. Він також звинуватив міноборони РФ в ударах по «мирняку». 
  • ПВК «Вагнер» захопила військові обʼєкти у Воронежі, повідомив Reuters. У телеграм-каналах публікували відео зі стрільбою, під Воронежем підірвали нафтобазу.
  • Режим контртерористичної операції оголошено у Москві, Підмосковʼї та Воронезькій області. У Москві, Ростові-на-Дону, Воронезькій, Липецькій, Тульській, Тверській, Калінінградській областях скасовано масові заходи.
  • У Московській області частково перекриті траси «Дон», «Урал» та «Крим». Військову колону помітили на трасі «Дон» у Липецькій області. Вона рухається у бік Москви. 
  • Путін зателефонував президенту Казахстану, щоб доповісти про те, що відбувається з РФ, але той відповів, що «це внутрішня справа Росії», йдеться у повідомленні на сайті президента Казахстану. Теж саме заявив офіційний представник МЗС Ірану Насер Канаані.
  • Спікери обох палат російського парламенту Володін та Матвієнко, Кадиров та очільники низки російських регіонів підтримали Путіна. Кадиров повідомив про відправку чеченських підрозділів до Ростова. 
  • Путін хоче уникнути зіткнень із ПВК «Вагнер» у Москві і ставить силовикам завдання ліквідувати Пригожина, пише російське видання «Важные истории» з посиланням на джерело, близьке до Генштабу РФ. За словами співрозмовника, у регулярної армії немає серйозних сил, які могли б перекрити Пригожину прохід до Москви.
  • Українська розвідка повідомила, що Путін екстрено виїхав з Москви на Валдай, водночас речник російського диктатора спростовує цю інформацію.
  • Як свідчать дані FlightRadar, спецборт Іл-96-300ПУ (Пункт управління) вилетів із Москви в бік Петербурга о 14:16 мск. У районі Твері, де знаходиться одна з резиденцій Путіна, він зник із трекінгової системи.
  • Російський диктатор Путін ризикує втратити владу і наступні 24 години матимуть вирішальне значення, пише CNN. «Заколот, ймовірно, змінить хід війни на користь Києва. Але повстання рідко закінчуються в Росії – чи деінде – з тими результатами, яких вони прагнули досягти», – йдеться у матеріалі видання. 
  • Російський добровольчий корпус і легіон «Свобода Росії» підтримали заколот «вагнерівців» проти російської влади й закликали своїх прихильників до активних дій
  • Лідерка обʼєднаної білоруської опозиції Світлана Тихановська закликала білорусів не втрачати шанс на порятунок країни. Своєю чергою полк імені Кастуся Калиновського сказав військовим і цивільним «чекати сигналу».
  • Російська «еліта» почала масово покидати Москву на приватних літаках, повідомили «Важные истории». Російську столицю крім Путіна залишили олігарх Аркадій Ротенберг, віцепремʼєр РФ Денис Мантуров, олігарх Володимир Потанін, літак сина друга Путіна Юрія Ковальчука мав вилетіти до Стамбула о 17:00.
  • Екскаватори перекопують шосе у Липецькій області. Відео викладено, зокрема, в одному із телеграм-чатів міста Чаплигіна.
  • Мер Москви Собянін оголосив понеділок неробочим днем і закликав москвичів утриматися від поїздок містом.
  • Видання Медуза публікує фото з Ростова-на-Дону:
«Заколот Пригожина» закінчився. Найманці ПВК «Вагнер» зупинили марш на Москву /Фото 2
«Заколот Пригожина» закінчився. Найманці ПВК «Вагнер» зупинили марш на Москву /Фото 3
«Заколот Пригожина» закінчився. Найманці ПВК «Вагнер» зупинили марш на Москву /Фото 4
«Заколот Пригожина» закінчився. Найманці ПВК «Вагнер» зупинили марш на Москву /Фото 5
«Заколот Пригожина» закінчився. Найманці ПВК «Вагнер» зупинили марш на Москву /Фото 6
Попередній слайд
Наступний слайд
  • Оновлено о 21:30. Білоруський диктатор Лукашенко за погодженням з Путіним провів переговори із Пригожиним, пише Белта. Як повідомила пресслужба Лукашенка, переговори тривали протягом дня. У підсумку сторони домовилися «про неприпустимість розвʼязування кривавої бійні на території Росії».
  • О 20:25 в телеграм-каналі пресслужба Пригожина опублікувала його заяву, в якій ватажок ПВК «Вагнер» повідомив, що найманці «розвертають свої колони» і «йдуть у зворотному напрямку».
  • Заява Пригожина була опублікована після того, як пресслужба Лукашенка оголосила, що Пригожин після переговорів із ним погодився зупинити рух найманців. «Розуміючи всю відповідальність за те, що буде пролита російська кров з однієї зі сторін, ми розвертаємо свої колони і йдемо у зворотному напрямку до польових таборів згідно з планом», – заявив Пригожин.

Контекст

23 червня ввечері Пригожин опублікував у своєму телеграм-каналі відео, на якому нібито було показано наслідки ракетного обстрілу одного з таборів ПВК «Вагнер», здійсненого російською регулярною армією. 

Пізніше в каналі ватажка ПВК «Вагнер» зʼявилися численні голосові повідомлення, в яких Пригожин фактично оголосив війну російському військовому керівництву на чолі з Шойгу, якого назвав «твариною». 

Рада командирів ПВК «ухвалила рішення зупинити зло, яке несе військове керівництво країни», для цього 25 000 бійців виступають на «марш справедливості проти свавілля в країні», заявив Пригожин.

Матеріали по темі

Ви знайшли помилку чи неточність?

Залиште відгук для редакції. Ми врахуємо ваші зауваження якнайшвидше.

Виправити
Попередній слайд
Наступний слайд
Новий номер Forbes Ukraine

Замовляйте з безкоштовною кур’єрською доставкою по Україні